Можем ли да предотвратим стареенето на кожата по лицето?

12001
Можем ли да предотвратим стареенето на кожата по лицето?
Снимка: iStock/Guliver

С напредването на възрастта грижата за кожата зависи от това как се чувствате – можете да се борите с промените, свързани с възрастта, както и да проучите какво точно се случва с кожата ви в този етап от живота.

На каква възраст започва стареенето на кожата?

Храни, които забавят стареенето на кожата

Най-ефективните храни за борба с преждевременното стареене са тези, богати на антиоксиданти, като витамини А, С и Е, каротеноиди, флаво...

Зависи от гените, пола, както и от навиците в грижите и начина на живот. Нивото на колаген според учените спада с 1% годишно след 20 години. И с настъпването на менопаузата този процес се ускорява значително. Но за някои хора кожата дори на 50 изглежда еластична - те имат "добри гени".

Стареенето на кожата при мъжете и жените протича по различен начин. Поради загубата на колаген, жените в менопауза изглеждат по-възрастни от връстниците си от мъжки пол. Учените успяха да установят, че през първите пет години след края на менструацията кожата на жените губи 30% от този протеин. Без колаген, кожата на лицето ни сякаш губи формата си и увисва – при мъжете това не се случва.

Какви са признаците, че кожата остарява?

Просто казано, кожата става по-суха и по-тънка. Това се дължи на загубата на кожни протеини, подкожни мазнини и влага. Кожата се състои от три слоя и всеки от тях се променя по свой начин с напредването на възрастта.  Повърхностният слой или епидермисът става по-тънък с напредването на годините. Поради това кожата може да изглежда като лист пергамент, през който се виждат кръвоносните съдове.

Към края на XXI век хората ще живеят до 130 години

Към края на XXI век хората ще могат да живеят до 130 години, а границата на продължителността на живота ще достигне 180 години. Такъв и...

По-дълбокият слой - дермата, е изграден от протеини колаген и еластин. Заедно с веществата на интерстициалната течност те са отговорни за еластичността на кожата и нейната хидратация. С годините процентът на протеините намалява, така че лицето губи тонуса си и става по-сухо.

Как да се грижим за лицето си, преди да се появят признаците на стареене?

Тук всичко е доста просто. Основната грижа е изградена върху почистване, овлажняване и слънцезащита. Почиствайте лицето си с нежни и недразнещи продукти. Колкото по-чувствителна е кожата ви, толкова по-нежен трябва да бъде продуктът, но това правило важи за всеки тип кожа. Продуктът може да бъде под формата на пяна, гел, ензимен прах или хидрофилен балсам. Съставът е по-важен от формата – трябва да съдържа меки почистващи вещества.

Овлажнителите предпазват кожата от дехидратация и изсушаване. Благодарение на тях тя изглежда еластична, подхранена и приятно блести. В кремове, лосиони и серуми търсете овлажняващи съставки като: глицерин, алое вера, хиалуронова киселина. И дерматолозите ви съветват да се предпазвате от слънцето всеки ден, дори и в облачно време.

Възможно ли е да се спре стареенето на лицето без пластична хирургия и защо се случва това

Понякога старостта в естетическия смисъл на думата - бръчки, отоци, отпусната кожа на лицето - настъпва неусетно. Рязката промяна във в...

Факт е, че ултравиолетовите лъчи действат върху кожата винаги. А ако не е защитена, заплашва с появата на старчески петна и преждевременно стареене на кожата. Излагането на слънце без слънцезащитен крем и солариумите са сред основните причини за рак на кожата. За да се предпазите, използвайте продукт с SPF 30 или по-висок. И за да се предпазите от преждевременно стареене, потърсете съкращението UPF или UVA + UVB на етикетите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com