Мойсей не бил разделил Червено море, просто ползвал приливите и отливите

69192
Мойсей не бил разделил Червено море, просто ползвал приливите и отливите

Мойсей не е чакал чудо, за да раздели Червено море и да преведе през него народа си, а е познавал добре приливите и отливите въздействието на Луната, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на д-р Брус Паркър, предаде БТА.

В Библията Мойсей разделя Червено море, за да могат евреите да преминат по сухото дъно на отсрещния бряг, като водите се връщат и удавят преследващите ги войници на фараона. Този момент е включен и в новия филм на Ридли Скот "Изход: Богове и крале", който твърди, че дава по-реалистична версия, като обяснява разделянето на морето с цунами, предизвикано от земетресение.

Библията е най-влиятелната книга

Библията оглави класация за най-влиятелните книги според тяхната значимост в съвременния свят, направена с анкета във Великобритания, с...

Д-р Паркър, който е бивш главен учен на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата, обаче не е съгласен с тази интерпретация. Той пише във в. "Уолстрийт джърнъл", че при цунами водите могат да се отдръпнат само до 20 минути, което не би било достатъчно за народа на Израел. Освен това Мойсей не би могъл да предвиди земетресение.

Вместо това той вероятно е знаел как се движат водите при отлив и е осигурил на хората си безопасно преминаване. Мойсей е можел да предвиди кога ще пристигне войската на фараона по облака прах, вдигнат от колесниците и конете.

Смята се, че преминаването е станало през Суецкия залив, в северния край на Червено море. Там при отлив части от дъното остават сухи за часове, след това водата внезапно се завръща.

В Библията през нощта на драматичното бягство е имало пълнолуние. Тогава отливът е най-силен, както и приливът.

Имал ли е Исус Христос жена?

Aвтентичността на фрагмент, в който пише за съпругата на Исус Христос, бе потвърдена от учени от „Харвард" съобщи Си Ен Ен. Древ...

Д-р Паркър не е първият учен, който предлага такава теория за обяснение на чудото в Червено море. Още през 1 в. пр. н. е. древният историк Антапанус пише: "Познавайки страната, Мойсей изчака отлива и преведе хората през морето, когато дъното беше сухо".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com