Моногамията зависи от "любовния хормон" окситоцин

63126
Моногамията зависи от "любовния хормон" окситоцин
Снимка: Thinkstock

Моногамията при хората зависи от "любовния хормон" окситоцин, който помага за създаването на връзката между майката и детето, съобщи ЮПИ, позовавайки се на резултатите от германско изследване. 

Специалисти от университета на Бон са изследвали ефекта на хормона върху двойки, търсейки отговор на въпроса кои незнайни сили карат любящите партньори да остават верни едни на други.

Защо мъжете имат по-големи носове

Изследване на американски специалисти разкрива, че различните телосложения и енергийни нужди на двата пола обуславят различието в разме...

Авторите на проучването са установили, че секретираният в мозъка хормон окситоцин играе важна роля в изграждането нa връзката между партньорите и поддържането на моногамни отношения.

За целите на изследването специалистите са показали на 40 хетеросексуални мъже с постоянни партньорки снимки на техните възлюбени, както и фотографии на други жени за сравнение.

Изследователите са анализирали възприятията на участниците първо под въздействието на приложен под формата на назален спрей окситоцин, а след това и на плацебо. Мозъчната им активност е била отчетена с функционален магнитен резонанс.

Специалистите са установили, че окситоцинът стимулира наградната система в мозъка на мъжете, в резултат на което те виждат обичаните си партньорки си като изключително привлекателни и ги намират за по-атрактивни от другите жени.

Тъмната страна на хормона на любовта

Окситоцинът предизвиква не само чувство на любов и емпатия към ближния. В зависимост от социалния контекст той е способен да потопи чов...

Подобен ефект не се отчита, когато мъжете наблюдават фотографии на близки познати или на дългогодишни колежки.

Като цяло данните от проучването показват, че активирайки наградната система окситоцинът помага за изграждане на връзкат и поддържане на моногамните отношения между партньорите, пише БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com