Мравки в градината – ползи и вреди

7973
Мравки в градината – ползи и вреди
Снимка: iStock

Мравките са сериозна напаст и едни от най-големите врагове на градинарите. Още при появата им се предприемат какви ли не мерки за тяхното прогонване и елиминиране, но понякога те не бележат особен успех. Мравките обаче биват наричани, от друга страна, и санитари на гората. С какво те са полезни за природата и всъщност толкова вредни ли са, колкото си мислим? Нека разберем всичко за ползите и вредите от мравките в нашата градина. Необходимата информация ще откриете в следващите редове.

Изгонете мравките ЗАВИНАГИ с тези натурални средства

Какви са ползите от мравките?

За мравките знаем, че са доста активни и силни насекоми, които постоянно влачат семена, органични продукти и всичко, което открият за изграждането на мравуняка си. Много често ги виждаме да носят неща, в пъти по-големи от тях самите. Ако мравките не се срещат във вашата почва, това може да подсказва ниското й качество. 

Мравките също така ще спомогнат за градината ни, тъй като прогонват други познати вредители - мухи, охлюви, малки гъсеници, акари и др. Те ги унищожават още докато са ларви, яйца или вече са в по-зрял етап от развитието си. 

Но както те унищожават някои видове насекоми, така се оказват и храна за други - биват изяждани най-вече от насекомоядните птици. 

Още една полза от мравките в градината е, че те разрохкват почвата и по този начин подобряват нейната плодородност. Благодарения на тях се увеличава фосфорът в почвата с цели 10 пъти, а калият - с до 3 пъти.

Направете това и 5 години няма да видите листни въшки и мравки в градината си

Негативи от мравките

Въпреки изброените позитиви, стотинката има две страни. Ето и едни от най-бележитите негативи от присъствието на мравките в градината. 

Те вървят редом с листните въшки, така че ако имате мравки в градината, то ще се “радвате” и на присъствието на листни въшки. 

Мравките също така се оказват разпространители на различни инфекции по насекомите. Тъй като постоянно се движат те могат да заразят близките растения с гъбични и вирусни инфекции, защото носят патогени на крачетата си.

Също така мравчената киселина, която отделят тези насекоми, повишава киселинността на почвата, като в повечето случаи това се отразява негативно на културите и растенията, но ако определените видове растения предпочитат по-киселинна почва, това ще е във ваш плюс.

Мравките могат и да създадат голям мравуняк в близост до вашите култури и да ги засегнат, както и да ограничат тяхното развитие, защото влагата бива ограничена и по този начин растението бързо изсъхва и загива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Спортни добавки: всичко за техните ползи и вреди

Как да научим кучето да стои само?

Опасно ли е говоренето насън?

Тези зодии удрят джакпота в края на май: Очакват ги големи финансови печалби

Доматеният сок - предимства и недостатъци за здравето

8 съвета как да ядем по-малко и да не гладуваме

Знаете ли колко е дълга река Дунав

Знаете ли колко е висока Статуята на свободата в Ню Йорк

Редно ли е да приключим любовна връзка по телефона?

Вредно ли е за здравето да направите косата си руса?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com