Най-ефективните начини да се отървете от мравките у дома

14721
Най-ефективните начини да се отървете от мравките у дома
Снимка: iStock/Guliver

Не е никак приятно домът ви да бъде осеян с мравки. Със затоплянето на времето тази напаст е в състояние да плъзне навсякъде, а тръгне ли веднъж, става все по-трудна за овладяване. Затова е важно да ги ликвидирате още в началото с помощта на природни средства.

Мравките в дома са напаст, от която страдат много хора. Появяват се предимно в търсене на храна и определено са неканени гости. Присъствието им е неприятно, но има домашни средства, с които можете да се отървете трайно от тях. 

Откъде идват мравките в дома и какво не обичат

Мравките се появяват в къщата доста бързо, но отнема много повече време, за да се отървете от тях. В домовете ни те търсят предимно храна и топъл подслон. Най-разпространени са фараоновите мравки и керемидите, но можем да срещнем и други видове.

Мравките могат да влизат вкъщи, през пукнатини на прозорците. Затова е добре да запечатаме и замажем всички пукнатини в сградата, които могат да помогнат на мравките да проникнат вътре. Освен това, за да избегнете тези неканени гости, не забравяйте редовно да изхвърляте боклука си и да почиствате всички трохи от плотовете. Също така е важно контейнерите за храна да се затварят плътно.

Как да се отървем трайно от мравките у дома?

Едно от изпитаните домашни средства е да използвате лимонов сок. Мравките ги отблъсква тази кисела миризма и неприятен за тях вкус. Достатъчно е да се смеси с вода и с приготвената смес да се поръсят местата, където се движат мравките. Струва си да повтаряте тази дейност всеки ден. 

Отървете се от мравките в дома си веднъж завинаги!

Един от най-големите кошмари, с които можем да се сблъскаме в дома си са ужасните насекоми.  Често не знаем от къде са се появили...

Оцетът може да направи същото. Можете също да смесите черен пипер с вода. Такава смес ще подейства успешно като възпиращ фактор.

Разтварянето на дрожди в захарна вода и поставянето на съд с течност на пътя на мравките също може да помогне да се отървете от гадинките у дома. Чесънът също е доста дразнещ за мравките. Затова е добре да се възползваме от интензивния му аромат. 

Няколко скилидки чесън се заливат с вода и се оставят за 24 часа. Най-доброто решение е да напръскате повърхностите, където се появяват мравки, с охладената смес.

Освен това по пътя на мравките може да се поръси сода за хляб, канела или бакпулвер. Мравките също не обичат свежа мента, лавандула, майорана и листа от домати. Използването на кора от прясна краставица също може да действа като възпиращ фактор за мравките.

Най-важното е да подобрите хигиената вкъщи и да не оставяте храни по маси, плотове или на пода. Ако въпреки това мравките завземат вашият дом, изпълзвайте едно или няколко от гореизброените средства, които ще ги ограничат или прогонят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com