Най-хубавите места в Стара планина, които всеки трябва да посети

42198
Най-хубавите места в Стара планина, които всеки трябва да посети
Снимка: Община Трявна

Най-дългата планина в България разделя страната на две части и привлича с красиви места - живописни природни кътчета, архитектурни и исторически дестинации, съхранени от древността бит и култура.

Ето кои са някои от най-хубавите места в Стара планина, които всеки трябва да посети.

Водопад “Райското пръскало”
Най-високият постоянно течащ водопад (124,5 м) на Балканския полуостров е и един от най-красивите. Намира се в Централна Стара планина, в подножието на връх Ботев. Извира от вечен снежник под върха, а водите му падат по отвесните склонове на Джендема. Най-красив е през май и юни, когато е най-пълноводен. Основният туристически маршрут към резерват “Джендема” стартира от град Калофер. 

Тетевен
“Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец за майка България” пише народният поет Иван Вазов.
Един от най-дългите градове в страната е разположен върху северните склонове на Средна Стара планина. Заобиколен е от красиви върхове - Петрахиля, Трескавец, Острич, Червен. През града минава река Бели Вит, която извира от подножието на връх Вежен.

Районът е богат на пещерни и скални образувания и водопади. Наблизо могат да се видят Гложенският манастир, водопад Скока, пещерата Съева дупка. В полите на Тетевенския Балкан се намира и едно от най-красивите курортни селища на България - Рибарица.

Топ 5 планински градове в България, подходящи за лятната Ви почивка

Трявна
Намира се в долината на Тревненска река, в северните склонове на Централна Стара планина. Според легендата градът е създаден от избягали търновски боляри, когато столицата Търново пада под османска власт. Трявна е прочута като средище на традиционни занаяти: дърворезба, иконопис, куюмджийство, мутафчийство, гайтанджийство, копринарство, строителство и др. Старата част на града е обявена за архитектурен резерват.

Един от символите на Трявна е Часовниковата кула, която е в самия център. Построена е през 1814 г. с височина 21 м. На около 20 м от Часовниковата кула е каменният мост, познат като Гърбавия мост. Построен е в римски стил и датира от 1845 г. След като преминете моста, ще се озовете на очарователната Улица на занаятите, където и днес ще видите произведения на местни занаятчии.

Белоградчик
Най-северозападният град на България е разположен в Западна Стара планина. Селището е създадено от римляните, които са изградили днешната Белоградчишка крепост, използвана за охрана на стратегически пътища. Днес на територията на този малък град могат да се видят 5 природни забележителности, най-известни сред които са Белоградчишките скали - уникален природен феномен на възраст над 230 млн. години. Сред другите природни атракции са пещерите Магурата и Венеца, водопад Бела вода, резерват “Чупрене”. Белоградчик е истинско райско кътче с кристално чист въздух и чудесни възможности за туризъм.

Кои са най-подценяваните за туризъм български градове?

Етъра
Етнографският музей на открито “Етъра” в Габрово е открит през 1964 г. по идея на Лазар Донков. Задачата на Лазар Донков е да издири, проучи, съхрани и популяризира архитектурата, бита, поминъка и културата на балканджиите от периода на Възраждането до наши дни от региона на Централна Стара планина. Тук се съхраняват българските традиции във везането, тъкачеството, дърворезбата и десетки други занаяти, които постепенно изчезват.

В гората, сред дърветата, от двете страни на реката, са разположени работилници, възстановки на възрожденски къщи и стари калдъръмени улици. Насладете се на кафе на пясък, домашно сладко, захарно петле, топло симидче или геврече сред уюта на автентични кафенета, в които всичко се приготвя по оригинална рецепта, запазена от векове.

Шипка
Всеки българин трябва да посети паметника на Шипка - символ на свободата и едно от най-светите места. Паметникът се извисява на връх Свети Никола, на мястото на решителните тридневни сражения по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.

Паметникът е тържествено открит на 26 август 1934 г. от цар Борис III. Идеята за построяване на монумента възниква още през 1879 г., а решението се взема от ветерани опълченци на конгрес през 1920 г. Средствата за строежа се събират като доброволни дарения от целия народ.

Монументът на Шипка представлява средновековна кула от доломит с форма на пресечена пирамида с височина 31,5 м. На останалите три страни на кулата са изписани местата на най-големите сражения - Шипка, Шейново и Стара Загора. Победата над османските войски е олицетворено от женска фигура.
Маршрутът за изкачването до Паметника на свободата започва от паркинга, който се намира на границата на Габровска и Старозагорска област, разположен на 13 км северно от град Шипка.Оттук имате около 800 м и малка денивелация. Стъпалата, които водят до паметника са 894.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com