Най-полезните мазни храни

3354
Най-полезните мазни храни
Снимка: Pixabay

Мазните храни дълго време бяха демонизирани, а хората започнаха да ядат повече захар и обработени въглехидрати. В резултат на това започнаха да стават все по-дебели и по-болни. Но времената се променят. Специалисти доказват, че мазнините, включително наситените мазнини, са полезни за нашето здраве.

Ето списък на храни, които са с високо съдържание на мазнини и са изключително полезни за здравето ни:

1. АВОКАДО

Авокадото е различно от другите плодове. Докато в другите плодове има основно въглехидрати, при авокадото 77% от калориите идват от мазнините, дори е по-мазно от месото. Основната мазнина е олеинова киселина, която се среща също в зехтина. Отличен източник е на калий, фибри, намалява „лошия“ LDL холестерол и повишава „добрия“ HDL холестерол.

2. СИРЕНЕ

От една чаша мляко се получава малко парченце сирене, което доказва колко хранително е то. Сиренето е основен източник на калций. Съдържа също витамин В12, фосфор, селен, протеини. Сиренето, както и всички високомаслени продукти, съдържа мастни киселини, който са много полезни за здравето, включително намаляват риска от 2 типа диабет.

3. ЧЕРЕН ШОКОЛАД мин. 70% какао

Около 65% от калориите в черния шоколад идват от мазнините. Богат е също на фибри, желязо, магнезий, мед и манган. Съдържа антиоксиданти, които съдействат за намаляване на кръвното налягане и холестерола. Хора, които консумират над 5 пъти седмично черен шоколад, са наполовина по-малко предразположени от сърдечни заболявания. Черният шоколад стимулира работата на мозъка.

4. ЯЙЦА

Никой не подозира, че това са най-полезните храни в света

Мечо Пух е казал: „Колкото повече, толкова повече”. Тази фраза, като че ли се запечата в съзнанието ни и винаги я асоциирам...

Яйцата са една от най-богатата на протеин и витамини храна. Доскоро се смяташе, че жълтъкът не е много полезен, защото съдържа холестерол и мазнини. Всъщност в едно яйце се съдържат 212 мг холестерол, което е 71% от препоръчителния дневен прием. 62% от калориите в яйцето идват от мазнини. Според последни проучвания, холестеролът в жълтъка не влияе на този в кръвта, поне при повечето хора.

5. МАЗНА РИБА

В мазните риби влизат сьомга, пъстърва, скумрия, сардина и херинга.
Тези риби са богати на омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето, както и на висококачествени протеини и всички важни хранителни вещества. Хора, които често консумират мазни риби, са по-здрави, с по-нисък риск от сърдечни заболявания, депресии, деменция. Ако не обичате риба, може да приемате рибено масло като хранителна добавка.

6. ЯДКИ

Храните, които децата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да консумират

Храната е изключително важно нещо и тя трябва да бъде прецизно подбирана, особено, когато става въпрос за подрастващите. Благодарение н...

Ядките са много богати на здравословни мазнини, фибри, витамин Е и магнезий. Консумацията на ядки намалява риска от затлъстяване, сърдечни заболявания и 2 вида диабет. Сред най-здравословните ядки са бадеми, орехи, лешник, макадамия.

7. КОКОСОВО МАСЛО

Кокосовото масло е един от най-богатите източници на наситени мазнини, които укрепват имунната система, осигуряват енергия и влияят благоприятно на кожата. Освен това е мощен антиоксидант. За да бъде полезно, трябва да е нерафинирано и без оцветители. Съдържа голямо количество средноверижни мастни киселини, които постискат апетита и подобряват метаболизма. Тези киселини  отиват директно в черния дроб, където се използват като бърз източник на енергия или се превръщат в кетони, които също произвеждат енергия.

8. ПЪЛНОМАСЛЕНО КИСЕЛО МЛЯКО

Богато е на пробиотици и калций. Киселото мляко подобрява дейността на храносмилателната система, намалява риска от сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com