Най-скъпите дървета в света

15472
Най-скъпите дървета в света
Снимка: David Mark / Pixabay

Парадоксално, но освен рядкостта, употребата и издръжливостта на една дървесина, които влияят на цената й, има още един фактор: колкото по-трудно се работи с нея, толкова е по-ценна. Ето и 10-те най-скъпи дървесни породи в света. 

1. Бубинга. Това африканско дърво има няколко характеристики, които са подобни на хондураския палисандър. Затова може да се намери и под името африкански палисандър. Често се среща в западноафрикански страни като Конго, Ангола и Габон. Може да се използва при производството на мебели, дограма, декоративни панели и подове, което прави дървото универсално. 

Как и защо да почистваме дървените мебели със зехтин и оцет

Когато чуем за добре познатите ни зехтин и оцет, първото, за което се сещаме е ,че те се използват главно за кулинарни цели. Това обаче...

2. Абанос. Поради красивия си тъмен цвят, тази дървесина несъмнено е много декоративна. Освен това, е издръжлива и практически служи вечно. От нея правят дръжки на ножове, музикални инструменти и чаши. Абаносът е един от най-редките видове африканска дървесина, цената му започва от 10 000 долара за килограм.

3. Лилаво дърво (амарант). Лилавото дърво може да се намери само в Централна Америка, което го прави изключително ценно. По начало кафяво на цвят, когато се отреже и остави на слънце, постепенно става лилаво или виолетово.

Отнема много усилия, за да работите с него или дори просто да го изгладите. Прахът при обработката му предизвиква гадене.

4. Кокоболо. Тази дървесина е известна със своите неправилни линии и червеникавокафяв или оранжев цвят. Водоустойчива е, което я прави добър избор за изработка на мебели, музикални инструменти и др. Това дърво е известно и с аромата му на цветя в допълнение към изключителния външен вид. Расте само в Централна Америка и Мексико.

Изберете си едно дърво, за да видите коя е доминиращата черта на характера ви

Когато избираме нещо в живота, ние се ръководим от моментната емоция и чувство. Всеки човек е уникален сам по себе си. Характерът му се...

5. Индийски сандал. Цената на тази дървесина е от 35 до 85 хиляди долара за тон. Счита се за едно от най-скъпите дървета в света. Индийски сандал може да се намери във Филипините, Китай, Индия, Австралия и Индонезия и се предлага в различни нюанси - тъмносиво, кафяво и червено. Най-често се използва за мебели и дърворезба. 

6. Агар. Агарът струва 100 долара за килограм и се смята за един от най-екстравагантните естествени материали на земята. Дървото може да се намери в Мианмар, Лаос, Тайланд, Хималаите и Северна Индия. Уникалността му се състои в това, че става най-скъпо, когато се зарази с определен вид плесен. Така цветът му се променя и се появява уникална миризма.

7. Африканско черно дърво (гренадил). Цената му варира от 9 000 до 13 000 долара за тон. С произход от Сенегал, Южна Африка и Еритрея, този вид дървесина е известна като една от най-скъпите и редки на земята. Отлична за направа на музикални инструменти като китара и кларинет. Самото дърво вече е включено в Червената книга. 

9. Умнини (розова слонова кост). Преди време само главатарят на африканското племе на зулусите можел да използва розова слонова кост. Нарушителите били наказвани със смърт. Днес някои специалисти твърдят, че това дърво е по-рядко от диамантите. Може да се намери в Южна Африка, Мозамбик и Зимбабве в различни нюанси на розово. Цената му започва от 10 000 долара за килограм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотоврение за 18 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Всичко, което трябва да знаете за православната молитва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com