Най-вредните навици, които имаме преди сън

4925
Най-вредните навици, които имаме преди сън
Снимка: iStock/Guliver

Използване на електронни устройства

Екраните на смартфоните, таблетите и ноутбуците излъчват светлина от синия спектър, която потиска способността на организма да произвежда хормона на съня.

Най-лесно ще се отървете от този проблем, като спрете да използвате устройствата, минимум час преди да си легнете, като вместо това можете да почетете малко книга.

5 витамина, които може би ви липсват, ако страдате от безсъние

Лягате си по различно време

Когато от време на време си позволявате да стоите будни до по-късно (като например уикенда), разбивате вътрешния си ритъм, а да се върнете към нормалния си ритъм ще отнеме определени усилия.

Решението на този проблем е просто - стремете се да си лягате по едно и също време.

Опитвате да заспите веднага, без подготовка

Независимо че вече нямате нужда от приказка за лека нощ преди сън, всеки човек трябва да се подготви преди да заспи и ако не сеотпуснете като хората преди това, няма да заспите изобщо.

Правете едни и същи неща, като приготовление за сън, за да напомните на мозъка и тялото си какво предстои. Измийте зъбите си, оправете леглото, релаксирайте.

Пиете кафе преди сън

Всички обичаме следобедното си кафе, но то застрашава сериозно съня ни, защото кофеина излиза от организма до 5-6 часа, след като е изпито.

Най-простчкото решение е, че ако правите план да заспите преди полунощ, е добре да не употребявате храни и напитки с кофеин, след 14:00 ч.

Прекалено обилна и засищаща вечеря

Правилата за здравословен сън или защо сънят е безплатен козметолог

Сънят заема около една трета от живота на човек. Знаем със сигурност, че без сън тялото не може да функционира. Какво точно се случва в...

Когато ни е останала работа за вкъщи или имаме други домашни задължения, които да свършим, много често вечеряме късно. Тогава вече сме много огладнели и се нахвърляме на прекалено много храна. Но тя също пречи да спим спокойно, тъй като метаболизмът се засилва, стомахът не спира да работи също и се издува. Просто хапвайте 2-3 часа преди сън, но не и след това.

Физически упражнения преди лягане

Много от нас смятат, че няма проблем с това да се правят физически упражнения преди сън, особено ако нямат време през целия останал ден. Това само по себе си не е страшно, но истината е, че всяка активност повишава температурата  на тялото, докато то има нужда да се отпусне и дори да понижи температурата си. Също така, те увеличават мозъчната активност, а този стимул също пречи да се отпуснем и да заспим. Ако все пак държите на упражненията преди сън, изберете по-леки и релаксиращи такива, като например йога. Другите ги оставете за активната част от денонощието.

Опитвате да си легнете прекалено рано

Ако ставаме рано, трябва да си легнем рано - логично. Но не съвсем. Ако сте свикнали да заспивате в определен момент, който е по-късно от планираното, вие няма как да заспите, защото тялото и мозъкът ви не са готови за сън. Това ще доведе до много въртене, което от своя страна няма да ви умори достатъчно, за да ви приспи и само ще съсипе нощта. Просто легнете тогава, когато усетите умора.

Какво ще се случи с тялото ни, ако спим по 30 минути през деня?

Сънят през деня осигурява на тялото ни много повече от енергия. Той може да запълни така наречения дефицит на сън, но също така може и ...

Ако искате да имате ЗДРАВ и дълъг сън, яжте ТЕЗИ храни

Използване на спалнята за други неща

Особено в последните години, когато все повече работим от вкъщи и сме превърнали дома си в малък офис, най-често избираме уютно кътче от спалнята, в което да работим. Това е голяма грешка, тъй като превръщаме зоната си за комфорт и почивка и в работна станция. Така започваме да я свързваме не само с мястото, където спим, но и там, където работим, което тотално обърква мозъка ни и вместо да му изпраща сигнали за релакс, по-скоро му напомня за работата, която му остава.

Изместете работното си място надалеч от леглото и оставете тази зона само за моментите, в които се прибирате, за да си почивате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com