Намажете мандарините с това и те ще издържат по-дълго

1849
Намажете мандарините с това и те ще издържат по-дълго
Снимка: iStock/Guliver

Мандарините са едни от най-вкусните зимни плодове. Но те имат един недостатък - за разлика от портокалите, омекват бързо и стават негодни за консумация. Оказва се, че не е достатъчно просто да ги извадите от пазарската чанта и да ги поставите в чекмеджето на хладиника. Имам един лесен трик, който гарантира тяхното по-дълго съхранение.

Трик за по-дълго съхранение на мандарините 

„За да направите това, трябва да натриете кожата им с растително масло и да поставите плода в специално отделение на хладилника и да го държите при температура от +6 градуса“, казва диетологът Елена Девяткина.

“Нивото на влажност е много важно, за да не изсъхнат плодове. Не забравяйте да премахнете плодовете от найлоновия плик и да ги поставите в мрежа. Ако по клоните има листа, не ги откъсвайте, това ще запази плодовете по-дълго. Също така е важно да не забравяме, че преди транспортирането всички цитрусови плодове се подлагат на задължително третиране със серни съединения. Затова преди консумация всяка мандарина трябва да се измие с топла вода и сапун.

Мандарини - 6 суеверия и народни знаци, свързани с тях

Какви са ползите от мандарините?

Пулпата на мандарината се състои от 87% вода, други 7% са захар, останалото са киселини, пектинови вещества, минерални соли, гликозиди, етерични масла, витамини (групи B, P, K, D), антиоксиданти. Мандарините са особено богати на аскорбинова киселина. Сокът от тях съдържа минерали, калций, магнезий и калий. 

„Както всички цитрусовит плодове, така и мандарината има големи ползи поради съдържанието на флавоноиди - вещества, които помагат за нормализиране и стимулиране на имунната система“, казва диетологът.

„Ето защо цитрусовите плодове се ядат при настинка или за предотвратяване на настинки. Основният им ефект е антивирусен. Всеки знае, че цитрусовите плодове съдържат много витамин С. И това е вярно. Що се отнася до хранителната стойност, най-полезни в този случай са грейпфрутите и лимоните. Между другото, не само пулпата, но и кората на мандарината е полезна. Богата е на етерични масла, органични киселини и флавоноиди”, казва лекарят.

Каква е вредата от мандарините?

Тези малки плодове изобилстват от фибри. Консумацията им води до затрудненото храносмилане, а това от своя страна може да причини тежест и болки в корема. И такива мандарини не са безопасни за хора с намалена стомашна киселинност - хипоацидитет. За щастие "опасните" цитрусови плодове се разпознават лесно - имат твърда и много плътна кора. Така че е по-добре да изберете сочни сортове с тънка кожа и малки вени”, допълва д-р Девяткина.

Консумацията на този цитрус стимулира производството на инсулин. Ако човек яде твърде много плодове наведнъж, инсулинът нарушава разграждането на мазнините и те се складират в мастните депа, а това води до напълняване.

Лекар: Хората с тези 4 заболявания трябва да забравят за мандарините

Статията е единствено с информативна цел и не замества медицински съвет!

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com