Мандарини - 6 суеверия и народни знаци, свързани с тях

22038
Мандарини - 6 суеверия и народни знаци, свързани с тях
Снимка: Дарья Яковлева / Pixabay

С наближаването на Нова година мандарините постепенно започват да се появяват на трапезата ни. Неслучайно този плод се свързва с новогодишните празници. Затова си струва да запомните няколко народни знация и суеверия, които са свързани с него - от аромата до семките и кората му, както и новогодишни ритуали, свързани с него.

Суеверия и народни знаци, свързани с мандарините

Аромат на щастие - счита се, че миризмата на този плод привлича щастие и положителна енергия.Затова много хора избират да украсят дома си с тези ароматни цитрусови плодове преди празниците. 

Брой семената - ако попаднете на мандарина с голям брой семки, счита се, че всяка от тях символизира предстоящо събитие или късмет. Запазете семената и си дайте допълнителни шансове за успех.

Лекар разкри какво се случва с кръвта ни, когато ядем мадарини

Кората като амулет - поставете част от нея в портфейла или джоба си, за да привлечете просперитет. Можете също така да поставите кората върху радиатора. При нагряване тя ще отдели приятен аромат, за който се счита, че прогонва нещастията и бедите.

Новогодишен ритуал за сбъдване на желания

За Нова година можете да направите интересен ритуал с мандарини. Кажете желанията си на глас и след това разделете мандарината на части. Ако броят на семената съответства на броя на желанията, тогава те определено ще се сбъднат. Важно е желанията да са повече от две.

Включете мандарини в новогодишните десерти. Смята се, че сладкият им вкус обещава сладки моменти през следващата година. Например тортата с мандарини може да се превърне в символ на хармония и късмет.

Не само вкусни но и красиви - тези оранжеви плодове могат да се превърнат в стилна декорация за вашия дом. Портокаловата им кожа символизира ярко щастие и радост. Тези плодове могат безопасно да бъдат поставени на масата или окачени на новогодишното дърво.

Полезни свойства на мандарините

Голямото количество витамин С прави мандарината незаменима при настинки за укрепване на имунната система. Когато белите плода, по-добре е да не премахвате жилките – така ще увеличите лечебния му ефект.

Фибрите, съдържащи се в него, стимулират растежа на полезната микрофлора в червата и засилват перисталтиката. Благодарение на това хранителните вещества се усвояват по-добре и се появява усещане за ситост.

Витамините от група В и магнезият облекчават тревожността и успокояват нервната система. Заедно с етеричното масло действат като естествено средство за лечение на безсъние.

Мандарината е ценен плод за женското тяло. Витамините А и С се борят с бръчките, сухата кожа и засилват производството на колаген. Заедно те намаляват риска от свързана с възрастта катаракта.

За бременни жени плодът е полезен като източник на минерали и витамини. В ранните етапи облекчава симптомите на токсикоза.Плодовите киселини на мандарина потискат образуването на калциеви соли в бъбреците и предотвратяват образуването на камъни. Калият в мандарината укрепва сърдечния мускул, помага за премахване на излишната вода от тялото и нормализира кръвното налягане.

Ендокринолог разкри по колко мандарини могат да се ядат на ден

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com