Назоваха причината кожата на лицето да се сбръчква

2277
Назоваха причината кожата на лицето да се сбръчква
Снимка: iStock/Guliver

Учените анализираха ранни проучвания, свързани със стареенето на кожата, и откриха неочевиден рисков фактор за появата на бръчки и пачи крак по лицето.

С възрастта всеки човек получава бръчки и това е напълно естествен процес. Мнозина обаче са готови да платят огромни суми пари, за да се отърват от тях.

Понякога причината за ранните бръчки е много активната мимика. В допълнение, лекарите предполагат, че излагането на слънце на кожата и свързаните с възрастта промени, поради които производството на колаген намалява, допринасят значително за това.

8 начина за премахване на бръчки по челото

Ново изследване показва, че друг фактор за ранните бръчки и пачия крак са бактериите, които живеят върху човешката кожа. При жените с по-набръчкана кожа учените откриха повече видове бактерии по лицата им.

Изследователи анализирали 13 проучвания върху кожни заболявания. В тях са участвали общо 650 жени на възраст от 18 до 70 години. Авторите на всяко проучване се фокусирали върху една конкретна област на интерес - например пачи крак, бръчки или загуба на влага. Освен това, учените взели проби от микроби от кожата на субектите.

След като анализирали данните, изследователите стигнали до извода: Колкото по-разнообразен е микробиомът, толкова повече пачи крак и други бръчки има по лицето. В същото време, разнообразието от бактерии има своето предимство: жените с тази характеристика са по-малко склонни да страдат от дехидратация на кожата. Без влага кожата може да увисне, което също визуално кара човек да изглежда по-стар.

Как да разпознаем характера и съдбата на човека по бръчките на лицето?

Авторите казват, че въз основа на техните изследвания е твърде рано да се каже дали има начин да се спре появата на пачи крак или да се поддържа млада кожа.

Сега обаче има основание да се мисли, че ключът към решаването на проблема може да се крие именно в областта на влиянието на бактериите върху лицето ни. Може би, ако учените проучат по-добре тази тема, те могат да намерят начин да забавят стареенето.

Между другото, има и проучвания, чиито автори са установили, че здравите млади жени имат по-малко разнообразие от бактерии по лицата си, отколкото възрастните жени.

При младите жени един вид бактерии доминират в кожата. Това са Cutybacteria acnes, които живеят в порите и се хранят със себум. И ако човек е здрав, тогава кожата изглежда страхотно, но ако в порите попаднат други бактерии, тогава започва възпаление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com