Не купувайте тези продукти на едро

2245
Не купувайте тези продукти на едро
Снимка: iStock/Guliver

Обичаме да са запасяваме и купуваме на едро доста продукти, защото така спестяваме пари, а и сме сигурни, че най-важните неща, които ползваме, няма скоро да ни липсват. Но, повече не означава по-добре. Ето кои продукти не бива да купувате в големи количества:

ОЛИО

Всички знаем колко е досадно изведнъж да ти потрябва олио и да се окаже, че е свършило. Затова често се запасяваме да не изпадаме в подобна ситуация, а и ни излиза по-изгодно. Но, имайте предвид, че олиото, особено зехтинът, губят качествата си сравнително бързо. Може да съхранявате зехтин между 3-6 месеца, в противен случай гранясва.

ЯЙЦА

Ако купувате по 30 яйца обикновено не излиза по-евтино отколкото да си купувате по 10-тина, но редовно. Яйцата губят свойствата си само за около 3 седмици, затова не се запасявайте за цял месец.

БЕЛИНА

Белината е сред най-използваните почистващи продукти в дома и имате чувството, че никога няма да изветрее. Но активните съставки в белината губят свойствата си с времето /или при честа промяна на температурата/ и отслабват действието. Обикновено белината се ползва ефективно през първите 6 до 9 месеца след отварянето, така че не купувайте големи количества.

КАФЕ

Няма нищо по-приятно сутрин от чаша ароматно кафе. И няма нищо по-разочароващо сутрин, ако видите, че ви е свършило. Затова често се запасяваме, за да не изпаднем в такава ситуация. Но, имайте предвид, че кафените зърна са най-ароматни до 2 седмици след изпичането им, затова не купувайте големи количества и внимавайте за датата на годност.

ПОДПРАВКИ

Всъщност сухите подправки не се развалят, но изветряват и ароматът им се губи с времето. Сухите подправки остават свежи и ароматни за около 6 месеца. Избягвайте да купувате подправки в големи количества и да ги поставяте в бурканчета или кутии, на които ви е трудно да следите срока на годност.

8-те най-популярни подправки в България

Подправките придават свеж и пълен вкус, специфичен аромат и уникалност на всяко ястие. Пресни или сушени, те подпомагат усвояването на ...

КЕТЧУП

Мислим си, че кетчупът е много траен, защото съдържа голямо количество консерванти. След като отворим бутилката и я оставим в хладилника, кетчупът е годен за консумация не повече от 6 месеца.

СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ ПРОДУКТИ

Избягвайте да ползвате слънцезащитни продукти от предишния сезон, независимо какво пише на етикета за срок на годност. Слънцезащитните продукти губят своята ефективност с времето, особено ако ги оставяме на горещото слънце на плажа.

КАФЯВ ОРИЗ

3 подправки, които подобравят паметта

Има няколко подправки, които стимулират мозъчната дейност и подобряват паметта. Освен това народните средства ще донесат и допълнителни...

За разлика от белия ориз, който е с почти безкраен живот, кафявият ориз е с високо съдържание на мазнина, поради което се разваля за около 6 месеца. Съхранявайте го винаги в добре затворени съдове на хладно и сухо място.

ЛЕКАРСТВА

Със сигурност най-често ни се налага да изхвърляме лекарства поради изтекъл срок на годност. Изкушаващо е да купите цяла опаковка с няколко блистера, но, съгласете се, че дори и едно голямо семейство едва ли ще ги използва за една година. По-добре купувайте редовно и в по-малки количества витамини и лекарства, за да не ви се налага да ги изхвърляте при поредното разчистване.

ПЕРИЛНИ ПРЕПАРАТИ

Перилните препарати /течни и на прах/ губят ефективността си до няколко месеца. За да не губят свойствата си, купувайте за не повече от 6 месеца. Подобно на тях, препаратите за миене на съдове траят най-много 3 месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com