Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не дръжте у дома ТЕЗИ 5 неща, може да увредят щитовидната жлеза

21 декември 2021, 10:20 часа

Щитовидната жлеза е орган, разполагащ се в долната част на шията ни. Формата му наподобява пеперуда и дори с малки размери, тироидната жлеза е много важна за организма и здравето ни. На нея се пада да отговаря за метаболитните процеси, протичащи в тялото.

Дори и най-малката промяна в нея се отразява на останалите органи и системи. Това е рискова предпоставка и за отключването на редица болести. Най-честият причинител на проблеми с щитовидната жлеза е прекомереното натрупване на токсини в организма.

За да предотвратим това, най-важно е да се храним здравословно или поне да подбираме внимателно продуктите, които консумираме. Има някои вещества и продукти, които е желателно да избягваме в такива моменти, а и като цяло за по-доброто ни здравословно състояние. Нека да видим част от тях:

Пестициди

Според редица доказани проучвания, хората, които имат по-чест контакт с пестицидите, са изложени на по-голям риск от отключването на заболявания на щитовидната жлеза. А освен при тях, рискът се увеличава и при роднините им.
Голяма част от изследванията потвърждават и че около 60% от пестицидите реално променят щитовидната ни жлеза.

Такива са хербицидите, противогъбичните препарати, инсектициди и всички продукти, свързани с обработването на земите в селското стопанство.

Пожарозащитни средства

Следи от тези средства можем да открием върху екраните на лаптопите, телевизорите, компютрите, както и в пълнежа на някои мебели, и при килимите. Прекаленото им влияние върху нас може да причини промени в щитовидната жлеза, както и поведенчески отклонения.

Пластмаса

Знаем какви вреди нанася пластмасата върху околната среда, а и върху човешкото здраве. Антимонът в състава й попада в нашия организъм, а това е вреден за здравето химикал. Може да се открие в по-големи количества в някои сокове и напитки, бутилирани в пластмасови опаковки. Също така част от фталатите от пластмасата имат негативен ефект върху тироидната жлеза.

Препарати срещу загаряне

Препаратите, използвани в кухнята за предпазване на храната от загаряне, съдържат в състава си киселина, която се използва и за създаването на тефлонови покрития и други продукти от бита. Перфлуороктановата киселина е вредна за щитовидната жлеза и е препоръчително, за да избегнете бъдещи проблеми със здравето, да ограничите максимално употребата на подобни продукти.

Паста за зъби с веществото триклозан

Триклозанът можем да открием в състава на някои видове пасти за зъби, а това е изключително вредно вещество. Освен че влияе негативно на функцията на щитовидната жлеза, оказва ефект и върху производството на хормоните естроген и тестостерон. Други отрицателни признаци са, че забавя метаболизма и нарушава правилната дейност на репродуктивната система.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес