Никога НЕ оставяйте доматите на това място

8809
Никога НЕ оставяйте доматите на това място
Снимка: iStock

Доматите могат да останат свежи дълго време, ако знаете няколко техники за тяхното правилно съхранение. Например, този зеленчук не може да се съхранява в хладилник.

Освен това, за да избегнете замразяването или охлаждането им, можете да ги държите обърнати с главата надолу, с дръжката надолу. Този продукт не е подходящ за охлаждане, тъй като това може да повлияе на вкуса и цвета му. В резултат на това текстурата му се променя и става брашнеста. Същото важи и за чери доматите, които са идеални за лека закуска, защото са сладки.

Домати - лекар разкри 6 неочаквани странични ефекта от тях

Не се препоръчва да ги съхранявате под 12 градуса по Целзий, тъй като тези кръгли плодове спират ензимната си активност. Ако периодът на зрялост е превишен, тези вкусни плодове могат да станат неизползваеми. За щастие има страхотен трик за доматите, за да удължите срока им на годност извън хладилника, когато плодовете са изложени на ниски температури.

Други правила за съхранение

Независимо дали е домашно отгледан или закупен, доматът ще направи ястията по-вкусни, когато се съхранява с дръжката надолу или близо до прозорец. Благодарение на тази техника можете да съхранявате доматените плодове по-дълго за приготвяне на сос или вкусни заготовки.

Ако съхранявате всеки домат с дръжките надолу, този продукт ще запази своя червен и стегнат вид, което го прави идеален за приготвяне на салати и други ястия. Пулпата ще бъде сочна, а външният вид на зеленчука, съхраняван по този начин, ще запази вкусовите си качества си по-дълго. Ако се съхранява на китки, зеленчукът няма бързо да плесеняса или да изгние.

Ако решите да съхраняване неузрелите плодове, не ги слагайте в хладилник. Най-добре е да ги оставите на открито при стайна температура. За да узреят правилно, плодовете трябва да бъдат изложени на непряка слънчева светлина. Оставянето им навън ще ги предпази от появата на мухъл и бактерии. Препоръчително е да поставите все още зеленикави плодове на същото място с дръжката надолу, но в картонена кутия.

Много готвачи се придържат към друг прицип на съхранение на тази храна. Те считат, че напълно узрелият домат може да се съхраняват в хладилника за максимум 3 дни, след което започват необратими процеси. Ако тази храна престои повече в хладилника, тя ще е най-подходяща за приготвяне на сосове или основни топли ястия.

Преди да сервирате, не забравяйте да доведете до стайна температура, след като извадите зеленчуците от хладилника. За да ускорите този процес, нарежете ги, докато са още студени – доматените парченца ще се затоплят много по-бързо.

Още: Семена от домати - как е правилно да се събират

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Как да отслабнем след поредицата от празници?

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com