Никога не правете тези грешки в кухнята при готвенето на зеленчуци

2807
Никога не правете тези грешки в кухнята при готвенето на зеленчуци
Снимка: https://pixabay.com

Зеленчуците са едни от най-здравословните храни, които можем да приемаме. От тях си набавяме необходимите на тялото ни витамини, минерали и др. хранителни вещества. Препоръчително е, за да извлечем всички ползи от тях, да ги консумираме пресни и сурови, но това не винаги е възможно. И все пак, добре е да ги приготвяме правилно. Понякога, от незнание, ние приготвяме зеленчуците си по нездравословен начин, което елиминира и качествата им. Ето някои несъзнателни грешки при готвенето на зеленчуци:

Грешки в кухнята при готвенето на зеленчуци

Причината, заради която ОРИЗЪТ става на каша

Ако си поръчате ризото в хубав ресторант, първото, което ще забележите, е че всяко оризче е отделено от останалите, не хрупа и е сготве...

Микроелементите в състава на зеленчуците са много податливи на термичната обработка. Например витамините и минералтите са водоразтворими вещества, които могат да намалят хранителната си стойност чрез прекаленото изпичане или преваряване. При прекалено дълга термична обработка зеленчуците губят голяма част от хранителните си качества, веществата се разтварят във водата или мазнината и на практика по този начин вие се лишавате от здравословните компоненти, които можехте да набавите за организма си от пресния зеленчук. 

Разбира се, това не означава, че е задължително да се храните само със сурови зеленчуци, напротив дори понякога обработката им е наложителна, но тя трябва да бъде съобразена с режима ви и правилна. Например, за да запазите хранителните им вещества, гответе зеленчуците само докато омекнат леко, а не до момент на преваряване. Не можем да си зададем определено време за всички зеленчуци, тъй като различните видове се нуждаят от различно време за преработка, по-твърдите кореноплодни например ще трябва да готвите малко по-дълго.

И за да не се спираме само върху негативите от готвенето, ще ви дадем и някои добри съвети за правилното приготвяне на зеленчуците.

По какъв начин да сготвим зеленчуците, за да запазят възможно най-много от хранителните си вещества?

Трик, с който да коригираме вкуса на люто в ястието

Дори и най-добрите кулинарни магьосници допускат грешки по време на готвене. Понякога ястията биват развалени от прекомерно количество ...

Вече споменахме, че при варене голяма част от витамините се отделят във водата, в която приготвяме зеленчуците си. Затова не бързайте да я изхвърляте, а я запазете и се възползвайте от полезните вещества, попаднали в нея. Например може да я включите в приготвянето на яхнии, супи, в същото ястие, за да не загубите хранителната стойност и т.н. 

Споменахме като чудесна алтернатива и съкратеното време на варене и термична обработка, което също запазва значителна част от полезните вещества в зеленчуците.
А като най-здравословен избор ви препоръчваме приготвянето на пара, защото по този начин всички полезни вещества и микроелементи се запазват в продуктите. Но и тук трябва да съобразим времето на приготвяне, за да не получим накрая една зеленчукова каша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com