Никога не съхранявайте млякото на вратата на хладилника

26681
Никога не съхранявайте млякото на вратата на хладилника
Снимка: iStock

Трябва да внимавате как подреждате продуктите  в хладилника, защото при неправилна подредба, можете дори да увредите някои храни. Някои хора са по-хаотични и са поставили продуктите, където има място. Други обаче са строго педантични и всяка храна си има своето място. Независимо от кои хора спадате, то трябва да спазвате някои основни правила при подреждането на храните.

Например, млякото не трябва да се поставя на вратата на хладилника, дори това да ви изглежда много логично. Разберете и защо това е така.

Винаги спазвайте тези 5 правила, когато миете и чистите хладилника си

Миенето на хладилника е дейност, която не се извършва често. Причината за това е, че почистването на хладилника отнема много време. Но ...

При подреждането на храните, всяка една то тях се слага на място, където ще има оптимална температура, за да запази свежестта си. Млечните продукти например са за средното отделение. Така ще можете да запазите свежестта и трайността им. Сложете там маслото, прясното и кисело мляко, сиренето, кашкавала.

Вратата на хладилника не е правилното място за млякото, тъй като там температурата е сравнително висока. Поради тази причина млякото не може да стои там. На вратата можете да сложите дълготрайни продукти като консерви, сосове, лимонен сок и други подобни.

Основни правила при разпределението на хладилника

След като обяснихме защо не трябва да оставяте прясното мляко на вратата на хладилника, то е добре да видим и къде трябва да бъдат останалите неща.

Ако държите тези зеленчуци в хладилник, те ГУБЯТ полезните си свойства

Повечето от домакините са свикнали да прибират зеленчуците в хладилника. Те обаче не си дават сметка, че някои от тях никак не се спога...

Най-отгоре поставете остатъците от вечерята или мариновани продукти. Температурата там също е по-висока и съответно не е препоръчително да оставяте продукти, които могат да се развалят лесно.

Най-долният рафт е за продуктите, които са нетрайни. Такива са месото и рибата. Това е най-студеното място от хладилника и ако искате да запазите свежестта и годността на тези продукти, то трябва да ги поставите там. Така ще са на разположение, когато са ви нужни.

Чекмеджетата са под най-долния рафт. В повечето случаи е едно голямо отделение. Там сложете плодовете и зеленчуците. Температурата също е оптимална и ще се запази свежестта им за по-дълго време. 

Най-вероятно сте чували да не слагате топли храни в хладилника и да изчакате малко да изстинат. Причината за това е, че температурата в него трябва да бъде ниска – между 1 и 4 градуса. Да, топлата храна ще изстине вътре, но докато процесът трае, вътрешната температура може да се повиши с над 4 градуса. Това от своя страна може да окаже влияние и на останалите храни, които се намират вътре.

Какво да не правим с хладилника

Домакинският хладилник е задължителен във всеки дом. Купува се не за една година или дори за едно десетилетие и не е евтино. Ето защо т...

Следвайте тези лесни правила, защото по този начин ще си осигурите безопасна среда за съхранение на продуктите. Някои са по-чувствителни на температурни аномалии и това може да доведе до развалянето им и съответно до натравяне. Яйцата също не ги дръжте на вратата или най-горе, защото могат да се разболеят или развалят, което да доведе до отравяне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com