Няколко хитрини как доматите да станат едри и сочни

9330
Няколко хитрини как доматите да станат едри и сочни
Снимка: iStock

Мислете стратегически. Намерете най-топлия и слънчев участък от вашия имот. Наблюдавайте къде има около осем часа слънце и изберете подходящия сорт домати, които да узряват за по-малко от 72 дни. Опитайте да отглеждате в контейнери близо до южни или западни стени за максимално задържане на топлината. Положителното тук е, че контейнерите могат да се преместват, за да следват слънцето.

Могат ли да да се отглеждат добри домати в контейнер?

Абсолютно! Изберете големи контейнери. Трябва да са  здрави, за многократна употреба и отлично да поддържат корените хладни. Ако трябва да използвате пластмаса, опитайте да ги увиете в платно или кърпи, за да се изолирате от топлината, и да ги държите далеч от горещи повърхности като бетон.

Съвети за засаждане в контейнер

Използвайте първокласна почва за саксии, смесена с богата на хранителни вещества органична тор, като отпадъци от червеи или компост, две трети почва за засаждане до една трета тор и само един домат на контейнер, така че растението да има достатъчно място за растеж. Добре е да добавите няколко невена, босилек или други билки с плитки корени в леглото на доматеното рстение, но стойте далеч от дълбоко вкоренени растения, които ще се състезават за пространство и хранителни вещества с домата. Не забравяйте, че контейнерните растения трябва да се поливат и торят по-често от тези в земята, защото саксиите изсъхват по-бързо и хранителните вещества се отмиват.

Ами торенето?

След засаждането торете доматите, засадени  в саксия на всеки 10 до 14 дни. Градинарите съветват да дръжите торбата си с торове до доматите си, за да не забравяте. Торете наземните растения, когато цъфтят, а след това на всеки 5 до 6 седмици. Градинарите насърчават използването на органични, балансирани торове, с числа като 3-5-4 (азот-фосфор-калий.) Фосфорът е добър за цъфтежа, така че нямаме нищо против по-високото количество фосфор. Ако не получите цветя, няма да получите и плодове.

Колко трябва да поливаме?

При поливането правилото е „дълбоко и рядко“, с предупреждението, че през най-горещите части на лятото повечето саксии трябва да се поливат ежедневно. За растенията в земята целта е да кореновата система да се напои, поради което поливате дълбоко и изчаквате три до четири дни, за да поливате отново. Проверявайте ежедневно вашите растения и почва. Ако земята е тъмна, вероятно е все още влажна. Една дума на мъдрите градинари: след като доматите започнат да дават плодове, те не изглеждат толкова буйни, затова се въздържайте  от желанието да хванете маркуча за поливане. С твърде много вода и плодовете ще имат воден вкус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com