От колко протеин имате нужда, за да сте здрави

10669
От колко протеин имате нужда, за да сте здрави
Снимка: iStock

Живеем в епоха, когато диетите с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини са на мода. Тъй като повече хора преминават от диети, базирани на зърнени храни, към месо, яйца и млечни продукти, идеята за белтъчен дефицит може да изглежда изключена. По ирония на съдбата, честотата на страдащите от дефицит на протеини продължава да е висока.

Протеините са градивните елементи на живота – макронутриент, толкова специален, че компаниите за хранене и напитки продължават да търсят начини да увеличат съдържанието на протеини в своите продукти. Било то добавки за фитнес или протеинови барове, енергийни напитки или обогатени зърнени храни и напитки – мнозина се опитват да намерят начини да увеличат приема на това жизненоважно хранително вещество. И все пак милиони страдат от белтъчен дефицит.

Какви са рисковете за здравето, ако прекалите с приема на протеини

При прием на много протеини здравето на бъбреците е изложено на риск. Замисляте ли се колко често консумирате протеини? Те са едни от ...

Кожата ви загатва ли за дефицит на протеин?

Протеините са познати като градивни елементи на живота с добра причина – те не само допринасят за мускулната маса, но също така влияят на кожата, костите, зъбите и дори ноктите ви. Ето защо, ако ви липсват запаси от този макронутриент, тялото ви ще покаже фини признаци, които намекват за сериозен дефицит.

Изградена до голяма степен от протеин, когато кожата ви усети дефицит, тя може да изглежда зле, да се лющи и дори да има червени петна. Недохранената кожа намеква за дефицит на протеини и може да бъде първият знак, че трябва да увеличите приема на млечни продукти, месо, зеленолистни зеленчуци и други естествени източници на протеини.

Наблюдавайте ноктите си за дефицит на протеини

Каква трябва да е идеалната закуска?

Ако на закуска се яде белтъчна храна (например яйца), то чувството на ситост ще се съхрани по-дълго, отколкото след друга обичайна заку...

Ноктите също имат протеини като основен компонент. Ето защо, когато тялото ви изпитва недостиг на протеини, ноктите ви могат да станат крехки и да се появят дълбоки базди по тях.

Колко протеин ви трябва на ден?

Някои хора разчитат на протеини за изграждане на мускулна маса, други увеличават приема си, за да са добре заситени и да помогнат за сваляне на тегло. Но не много хора знаят от колко протеини се нуждаят на ден и колко тялото им може да усвои наведнъж.

Според Harvard Health възрастните се нуждаят от 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло. Средно това означава 56 грама протеини за мъжете и 46 грама за жените. Същото е подкрепено от доклад на Dietary Reference Intake. Въпреки това, за активен възрастен, 10% от калориите, приемани на ден, трябва да бъдат протеини. И тъй като тялото ви може да абсорбира само 21 грама протеин наведнъж, експертите препоръчват да го разпределите между храненията, за да го набавите от различни източници – както растителни, така и месни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде и как е правилно да се съхранява козунак, за да остане пухкав и мек по-дълго

Сложете кактуса на това място в дома си, за да се предпазите от негативна енергия

Тези 7 "комплимента" ще обидят всеки - избягвайте ги

Сложете това в тестото за козунака, за да остане пухкав и мек за седмица

Стихотворение за 23 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Най-мъдрата притча за завистта

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com