Откъде е произходът на думата “хоро”

26476
Откъде е произходът на думата “хоро”
Снимка: iStock

Какво е “хоро”?
За нас хорото е символ на българските традиции, обичаи, национално съзнание. Но знаете ли какво означава думата “хоро”? Ето определението от българския тълковен речник: “Народен танц, който се играе от заловени (обикн. в кръг) хора, както и музиката към него”.

Произход на думата
Не може да се каже точно от кой език навлиза тази дума в българския език. Със сигурност, обаче, произходът е чужд. Предполага се, че идва от латински или гръцки:
На латински думата chorus означава “сбор от танцувачи и свирачи”.
На гръцки думата choros означава “хоровод, игровод -  хоро, което се играело в Древна Гърция в чест на музата на хорото и танца Терпсихора". Името на музата произхожда от две думи: terpo - “радвам се, веселя се” и choros - “хоро”.
Жителите на Древна Гърция смятали, че човек е научил танцовите движения от боговете. 

Хорото в писмените източници
За първи път се споменава за българските народни танци в църковната литература. През 10-ти век църковният писател Презвитер Козма пише в свой ръкопис, че простолюдието пее и играе с гусла и обича зрелища и игри. Писателят обявява тези песни и танци за “бесовски”.
Византийският учен Никифор Григорас обикаля земите около Струмица в началото на 14-ти век и пише, че девойките и младежите, след като излязат от църквата, се събират, за да пеят и играят хоро”.

През 19-ти век известният унгарски етнограф Феликс Каниц пише, че българите обичат да се забавляват. “Моми и ергени се залавят на хорото най-отпред във верига. Тя прилича на пъстра лента, която се движи постепенно вдясно”.

Руската  етнографка Елисавета Водовозова пише през 1888 г. “От всички удоволствия българката най-обича да танцува. Докато играе, тя забравя своите тъги и неволи и се отдава всецяло с детско удоволствие на танца. В нейните танци се изявява не южната страст на испанката, а непосредствената детска природа на българката”.

В повестта “Неда” Любен Каравелов пише “Скоро ще се захване народното хоро, без което ни един българин, ни една българска не могат да живеят”.

Колко хора́ има в България?
Хорото е колективен танц, който е характерен както за българския, така и за други балкански народи. По българските земи са познати почти 100 вида хора́.
Смята се, че хорото произлиза от древните траки и целта му е да съединява човека с Космоса. В миналото хорото се играе в кръг, а в центъра застава гайдар. Това напомня въртенето на планетите около Слънцето. Този кръгов танц се вие в посока обратна на часовниковата стрелка, както се движат и небесните тела. Това отново напомня за връзката с Космоса.

Въпреки общите характеристики, все още не се знае със сигурност на какво се дължи огромното разнообразие от различните видове хора́ в различните краища на страната. Предполага се, че причината е в разнообразните трудови дейности по региони. 

Днес в България са познати 7 фолклорни области, всяка от които си има характерни хора́:
Северняшка:
Дунавско, Пайдушко, Грънчарско, Ситно влашко, Ганкино, Денино, Кулско, Дайчово, Еленино, Чичово, Черкезко, Право, Шира, Торлашко, Сърбо-веселяшко, Свищовско, Ангелчово, Янкино, Даскалчово, Деньово, Еленска ръченица, Куцанка, Латинка.

Най-красивите български хора, които да научите

Има нещо вълшебно и много красиво в българското хоро. Носиите, стъпките, музиката, веселите възгласи... щом чуем народна музика и сърце...

Тракийска:
Право тракийско, Криво пловдивско, Въртяно, Чирпанско, Тракийска ръченица, Чапраз, Джиновско, Калояновско, Окопско, Боалийско, Бучимиш, Седи Донка, Копаница, Куцата, Буенек.

Шопска:
Граовско, Ситно, Петрунино, Йовино, Селско, Годечко, Шопска и Кюстендилска ръченица.

Добруджанска:
Варненско, Ляво, Сборенка, Данец, Джоката, Ръка, Панделаш, Ръченик, Трънка, Тропанка, Черкезка, Сей сей боб, Буенец, Бръсни цървул, Повлекана, Мъжки ръченик.

Македонска:
Малешевско, Огражданско, Четворно, Македонско, Старо банско, Струмско, Тежко, Мелнишко, Джангурица, Ширто, Гинка, Испайче, Петруно, Кривата.

Странджанска:
Странджанско, Елховско, Гергебунарско, Тържествено, Петрунино, Костадинско, Ръченица, Филек, Трите пъти, Прави хора, Каблешково,

Родопска:
Сворнато, Бачовско, Йенино, Митрино, Момчиловско, Доспатско, Чукано, Копче, Рипни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com