Откъде идва традицията за празнуването на рождените дни?

16215
Откъде идва традицията за празнуването на рождените дни?
Снимка: iStock/Guliver

Традицията се заражда при фараоните и е била забранена от църквата в ранния период на християнството, пише египетското издание „Зазапост”, цитирано от БГНЕС.

Представете си украсено помещение, торта с една или повече свещи в зависимост от възрастта на рожденика и известната песен „Честит рожден ден”, която всички радостно пеят на английски, арабски или друг език. Свикнали сме с тази картина на почти всяко парти за рожден ден, но замисляли ли сте се някога за произхода на този ритуал?

38-килограмова здравословна торта за слона Артайда (СНИМКИ)

Слоницата Артайда празнува рожден ден с 38-килограмова торта, предаде репортер на БГНЕС. Обитателката на столичния зоопарк става на 57...

Традицията за честване на рождени дни датира от Древен Египет, а след това се възприема и във Вавилон. Първоначално този ден се е празнувал в семействата само от мъжете. Според исторически свидетелства, първото тържество за честване на рожден ден се е състояло през 3000 г. пр. н. е., когато е празнуван рожденият ден на фараона. Както отбелязват изследователите, всъщност празникът се е състоял не на деня на физическото раждане на владетеля, а на датата на възкачването му на престола, когато е провъзгласяван за божество.

По-късно традицията за празнуване на рождени дни се предава от египтяните в древна Гърция. Веднъж месечно жителите на Гърция празнували рождения ден на богинята на лова Артемида. Що се отнася до обикновените хора, древните гърци не празнували деня на раждането си.

С появата на християнството ранните църковни отци забранили тържествата за рождените дни и вместо това налагали друга традиция – да се отбелязва денят на смъртта. Според ранното християнство, когато се роди бебе, то увеличава греха в този свят, докато смъртта е ново раждане - път към вечен живот и небесно блаженство, тоест това, което наистина трябва да се счита за празник.

Има и друга причина ранните християни да не празнуват рождени дни. Тъй като тази традиция датира от древните египтяни и гърци, духовенството вярвало, че това е езически обичай, който трябва да се избягва. Църквата продължава да възпрепятства честването на рождени дни до IV век, когато е установена датата на Рождество Христово и то се превръща в един от най-тачените християнски празници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com