Откъде води произхода си името на Егейско море?

33352
Откъде води произхода си името на Егейско море?
Снимка: iStock

Древногръцките легенди разказват, че в стари-стари времена на остров Крит, в двореца на цар Минос, съществувал таен лабиринт, построен от майстора Дедал. Цар Минос бил най-могъщият владетел сред морето и неговите острови.

Веднъж царят не принесъл на бога на морето Посейдон уговорената жертва – един великолепен бял бик. Оскърбеният бог внушил на Пасифая, съпругата на цар Минос, противоестествено любовно влечение към този бик. В резултат тя родила от връзката си с него едно страховито чудовище – Минотавъра (гр. „Мино + таурус“; „бикът на Минос“) . То имало глава на човек, тяло на бик и заживяло в лабиринта под царския дворец. Цар Минос принудил град Атина да му плаща особен данък - на всеки девет години 7 момчета и 7 момичета, които да бъдат изяждани от чудовището.

Когато наближило време да бъдат отново изпратени нещастни младежи и девойки на смърт, Тезей - синът на атинския цар Егей, поискал да отиде с тях, за да убие Минотавъра. Цар Егей помолил сина си да остане, но Тезей отговори: „Ще убия чудовището и ще освободя Атина от този жесток данък!“

На зловещия кораб, който откарвал младите хора на Крит, обикновено вдигали черно платно в знак на скръб и тъга. Но този път Тезей взел бяло платно и казал на баща си: „Ако остана жив, тогава корабът ще се върне в Атина под бяло платно. Ако загина - под черно!“

Замърсяване: Черно море стана зелено море при Одеса заради язовир "Каховка" (ВИДЕО)

Щом корабът пристигнал на Крит, Ариадна - дъщерята на цар Минос, видяла как тъжни млади мъже и девойки слизат от кораба. Само един от тях вървял с вдигната глава и се оглеждал – това бил синът на атинския цар, Тезей. Сърцето на Ариадна пламнало от любов към него и тя решила да го спаси от ужасното чудовище. Нощем тайно отишла в тъмницата, където били затворени пленниците, и дала на Тезей един кинжал. С него Тезей трябвало да убие Минотавъра. Но как щял да излезе след това от Лабиринта? Имало толкова сложни ходове, че човек можело да скита сред тях безкрайно, докато умре. Обаче Ариадна помислила и за това: тя дала на Тезей едно кълбо с нишка за тъкане, а той щял да завърже края на нишката на входа на лабиринта.

На сутринта нещастните пленници били отведени до входа на лабиринта. Пръв в Лабиринта влязъл Тезей, а нишката се развивала и белязвала пътя. Минотавърът усетил приближаването на човека и с ужасен рев се втурнал към него. Тезей се скрил зад перваза на една стена и когато Минотавърът се приближил, убил чудовището с един бърз и силен удар на кинжала. Сетне с помощта на нишката на Ариадна успял да намери изхода от лабиринта.

Ето кога се чака да се разбере за замърсяване на Черно море от язовир "Каховка"

Същата сутрин атинският кораб потеглил обратно. Тезей взел Ариадна със себе си. По пътя корабът спрял на остров Наксос, където Тезей изоставил девойката, докато тя спяла. Ариадна, напусната от Тезей, станала жрица на остров Наксос, а след това се омъжила за бог Дионис. Като сватбен подарък тя получила от боговете светеща корона, която била изкована от небесния ковач Хефест.

Но за беда, докато се завръщал у дома след победата над Минотавъра, Тезей в радостта си забравил да смени черното платно на своя кораб - което означавало смъртно поражение, с бяло платно - което означавало победа, както бил обещал на баща си Егей.

А старият му баща ден след ден стоял върху висока скала на морския бряг и се взирал в пустинната морска шир. Най-накрая на хоризонта се появил кораб. Цар Егей с ужас видял, че платното на кораба е черно. Той не искал повече да живее без сина си и, отчаян, се хвърлил от високата скала в морето.

Оттогава това море се нарича Егейско.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com