Паметник на „родопския славей“ Радка Кушлева откриха в Смолян

9024
Паметник на „родопския славей“ Радка Кушлева откриха в Смолян
Снимка: Община Смолян

Кметът Николай Мелемов и народният певец Хамид Имамски откриха днес бюст паметника на „родопския славей“ Радка Кушлева.

Скулптурната композиция се намира пред РДТ „Николай Хайтов“ в Смолян. На днешния ден се навършват 37 години от смъртта й през 1984 година.

Обичаната и невероятно талантлива певица с чувствен и запомнящ се глас е родена в китното родопско село Широка лъка през 1926 година. Гласът й за първи път прозвучава по радио „София“ през 1942 година, когато е едва 16-годишна. „Бела съм, бела, юначе“ е първата песен, която изпява в радиото.  Следват „Кадона седи в бахчона“, „Заспало е челебийче“, „Радо, мари, Радо, бяла Радо“. За една година записва повече 70 оригинални родопски песни, по-голямата част от които са в Златния фонд на БНР.

 

 

 

 

От 101 Каба гайди дадоха началото на официалната церемония. Те изпълниха химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“, изпълняван приживе от Радка Кушлева.

На събитието присъстваха нейните дъщери Соня и Диди, общественици, сродници на талантливата певица, общински съветници, граждани и др.

Свещеник Запрян Шиков отслужи заупокойна молитва в нейна памет.

„В този ден се прекланяме пред живота и делото на именитата ни певица, прославила красота на българския фолклор у нас и по света. Идеята за паметник в нейна чест, поставен в централната част на града ни, вече е реализирана. Нека родният фолклор ни събира и сплотява, да оставя за бъдните поколения здрави, родопски корени“, заяви пред присъстващите кметът на Смолян Николай Мелемов.

 

 

 

 

Той благодари на инициатора за поставянето на паметника Хамид Имамски и на всички участници в Инициативния комитет за създаването му.

„Благодаря на автора на скулптурната композиция Павел Василев, на инвестиционния проект, дело на архитект Лъчезар Митовски от „ДЕКРА“ ЕООД-гр. Пловдив, на експертите от Община Смолян и Общински съвет – Смолян“.  Чест и почитания и към тези, които участваха в подготовката и организиране на всички дейности по реализиране на проекта и на всички, работили за набиране на средства за изработката и поставяне на паметника“, каза градоначалникът.

 

 

 

 

(Дъщерите на Радка Кушлева - Соня и Диди)

Той припомни, че Радка Кушлева не е само солист-изпълнител. Тя е основател и първа солистка на самодейния ансамбъл „Кирил и Методий“ в Смолян, който се сформира под диригентството на Атанас Капитанов. Участва с хор „Кирил Маджаров“ в първия републикански фестивал и получава първата награда. От Световен младежки фестивал в Будапеща получава първа награда – златен медал и лауреатско звание. Радка Кушлева е една от основателките и първа солистка на Ансамбъла при Окръжния народен съвет – Пловдив, под диригентството на Асен Диамандиев.

Тя е пяла във вокална група „Росна китка“, в квартет и секстет „Сестри Кушлеви“ и оставя след себе си богато музикално наследство.

„Благодаря ви родопчани за това бижу. Като нейна дъщеря и колежка благодаря на Инициативния комитет, на общината и областната администрация, на всички родолюбиви българи за това, че този паметник е факт“, сподели дъщеря й Соня.

 

 

 

 

„Кака Радка е България. В ден като днешния много политици говорят за обединение, но лесно е да говориш, а кака Радка го е направила и само този, който пее родопска песен, го разбира“, каза Хамид Имамски. Той подчерта, че родопчани не се хвалят и не очакват аплодисменти, когато правят нещо.

„160 души са дали своя дан, за да стане факт скулптурната композиция и никой от тях не е поискал да се спомене името му и да бъде афиширан“, подчерта певецът.

 

 

 

 

Слово за днешното събитие от името на областния управител Недялко Славов поднесе Румяна Караманолова. След края на официалната церемония бяха поднесе венци и цветя пред паметника на тачената родопска певица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com