Парна баня за лице – 6 доказани ползи

4442
Парна баня за лице – 6 доказани ползи
Снимка: iStock/Guliver

Парната процедура за лице е доста популярна услуга в салоните за красота. Може да реши всеки проблем на лицето от премахване на мазния блясък до лечение на постоянни обриви.

Какви са ползите от парната баня за кожата?

Парните изпарения, които обгръщат лицето, влияят на състоянието на кожата по най-благоприятния начин. Насърчават обновяването на външния клетъчен слой, отварят порите, омекотяват мастните тапи и улесняват почистването. Тази процедура подобрява кръвообращението, успокоява раздразнената и възпалена кожа и действа антимикробно. Насоченото действие на парата перфектно подготвя кожата за последващи процедури за грижа. Ползите от парната баня са много повече от шест.

Бюти съвети: Как да използвате маслото за лице?

Как да си направите парна баня за лице?

Процедурата у дома може да се направи с купа и вряща вода. По желание може да добавите етерични масла или билкови отвари. След като водата заври я махнете от котлона. Наклонете лицето над купата и покрийте главата с кърпа. Кожата трябва да бъде напълно чиста. Стойте така 5 минути. В края на процедурата лицето трябва да се почисти с подходящ почистващ продукт. След това се нанася крем, серум или лосион, в зависимост от индивидуалните нужди на кожата.

Противопоказания

Парната баня не е подходяща за вас, ако имате разширени кръвоносни съдове, високо кръвно налягане, бронхиална астма, кожни заболявания в обострена форма (дерматит, екзема, псориазис), наличие на розацея или свръхчувствителност.

Предимства на парната баня за лице

Благодарение на подобряването на кръвоснабдяването ще бъдат премахнати първите признаци на стареене на кожата - пигментни петна, фини бръчки. Тази разкрасителната процедура е подходяща за грижа за суха, мазна и комбинирана кожа. Лицето се затопля дълбоко, което помага за премахване на пъпките и черните точки. Премахва токсините, мъртвите кожни клетки и подпомага регенерацията.

10 златни правила за грижа за кожата на лицето

Какви правила да спазваме по време на парната процедура?

Това е процедура, която не отнема много време, но изисква задълбочена подготовка. Прави се най-добре вечер, когато вече можете напълно да се насладите на релаксиращия ефект на лечебната пара.

Честотата и продължителността на процедурата зависи от типа кожа. Ако е суха и чувствителна, тогава е достатъчно да отделите 5 минути 2 пъти месечно. Разширените пори на мазната кожа са много по-силно замърсени и по-дълбоки, така че е необходимо седмично почистване с пара за 15 минути.

Парната баня за лице има благоприятен ефект върху кръвоносните съдове. Кръвообращението се подобрява, клетките на кожата буквално се насищат с кислород. Завършете с изплакване със студена вода, за да предотвратите розацея.

В съда с вода могат да се добавят сухи билки или етерични масла от бергамот, чаени и кедрови дървета, евкалипт. При редовно използване на такава сауна акнето и други възпалителни процеси могат да бъдат забравени завинаги. Порите са дълбоко почистени и стегнати, кожата ще придобие здрав и добре поддържан вид.

При суха кожа можете да добавите към водата смес от билки в равни пропорции: лайка, копър, подбел, маточина. За мазен тип кожа - брезови пъпки, шипки, розмарин и градински чай. Лайката, копривата и невенът са подходящи за всеки тип кожа.

След парната баня не трябва да излизате навън за 1 час, особено в студения сезон. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо косата ми изтънява - въпросът, който всяка жена си задава поне веднъж

Има ли разлика между риган и чубрица?

Зодии с най- силна интуиция в любовта: Способни да дешифрират емоциите и намеренията на хората

Тези зодии по-скоро биха предали себе си, отколкото човека, когото обичат

Как да се отървете от мравките в къщата?

Алергия към гел лак: какво да правя?

5 достъпни за всеки билки за духовно пречистване и защита от негативност

Контролирайте гнева си! Само осем минути гняв могат да ви струват живота

8 отровни растения, които не бива да държите у дома

Ако искате да живеете до 100 години, яжте тези три храни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com