Пауталия - старото име на кой град е?

30405
Пауталия - старото име на кой град е?
Снимка: Владислав Чанев

Пауталия е най-старото име на един от най-древните ни градове. Само познатата история ни разкрива селищно образувание, което вече е на над 8 хиляди години. Днес ще се запознаем с историята на Кюстендил и различните имена, с които е бил познат през вековете.

Какви имена е сменил Кюстендил през годините

Пауталия

Най-старото име на това населено място е Пауталия, което датира още от времето на траките. В буквален превод, името му значи "бликащи извори или изворен град", който е създаден заради топлите минерални извори в района. След завладяването му от римляните, те превръщат Пауталия в лечебен център, запазвайки тракийското име. Единствената промяна на името настъпва по времето на император Траян, когато селището придобива статут на град и се нарича Улпия Пауталия. След разделянето на Римската империя, той става част от нейната източна половина. През 4 век варварските набези често нападат града, което довежда до неговия упадък. Затова е изградена крепостта Хисарлъка, за да може жителите му да имат защита от нашествията на различните племена. След 553 години, името на Пауталия спира да се споменава в историческите източници.

Велбъжд

Велбъжд е наследникът на Пауталия. Има две хипотези относно произхода на името:

  • Първата причина е свързана с факта, че произлиза от старобългарската дума за камила, тъй като гледката от селището създава подобна визуална представа.
  • Втората хипотеза е, че е превод от думата за вожд.

За съжаление, не можем да потвърдим достоверността на нито една от двете хипотези, така че Ви ги представяме чисто информативно. Най-вероятно Велбъжд е включен в Българската държава още по времето на хан Кардам, който извършва значителни военни действия в региона, но със сигурност става част от България най-късно при хан Крум. След християнизацията на България по времето на Борис, Велбъжд става епископски център и израства в ключов център в държавата. След падането под византийско владичество, привилегиите на Велбъжд остават непокътнати, като градът е споменат като епископия на трето място след Средец, което доказва важността му дори в Източната Римска империя.

През периода на управление на Калоян, градът отново е включен в границите на България и играе сериозна роля. Комуникацията между Калоян и папа Инокентий III довежда до присъединяването на българската църква към католическата и папата изпраща специални дрехи към епископията във Велбъжд. Това подчертава значението, което това място е имало като духовен център и във втората ни държава. За съжаление, друго известно събитие, свързано с град Велбъжд, е битката от 1330 година между българи и сърби, която довежда до смъртта на българския цар Михаил III Асен и до сериозното укрепване на Сръбската държава в региона.

Кюстендил

След като османците завземат града, те му дават името, което стои и до днес. Кюстендил е кръстен на името на неговия последен християнски владетел - Константин Драгаш.Това е трайна практика на османците - да преименуват завладените им територии по името на последния им управник.

Градът продължава да играе важна роля като част от Османската империя, ставайки административен център за цели 14 каази (околии). Един малко известен факт за града е, че бил освободен от османската власт цели три пъти:

  • Първият случай е по време на поредната война между Австро-Унгария и Османската империя в края на 17 век. Тогава австрийските войски стигат чак до Кюстендил. Тук срещат подкрепата на Страхил войвода, като успяват да превземат и по-късно опожарят града. Скоро след това османците отново си връщат контрола върху града.
  • Вторият случай се отнася за периода по време на тази война. През март 1690 г., австрийският военачалник Антонио Жич успешно води отряд от 2000 пехотинци, които превземат града, но не успяват да го задържат за дълъг период от време.
  • Последното превземане на Кюстендил от австрийците през 1737 година в следващия военен конфликт с османците. Тогава около 100 австрийски конника успяват да разбият предния османски отряд и да вземат града за кратко време. Въпреки че превземането е било краткотрайно (и по-скоро символично), австрийците се оттеглят поради липса на численост, то все пак е символично събитие, което показва, че османската власт е била заплашена.

Възраждане

Възраждането положително влияе на града, който е описван от чуждестранни пътешественици като място с известна часовникова кула, множество занаятчийски магазини, както и многобройни джамии и църкви. Кюстендилци играят важна роля не само в църковните борби, но и в национално-освободителната дейност.

Най-известната личност сред тях е Ильо войвода. Той остава в историята с факта, че участва в много от най-известните ни военни действия. От Първата българска легия, та чак до българското опълчение - той винаги е на линия в името на българската свобода. Доказателство за неговата значимост е, че той се смята за нещо като идол на лице като Васил Левски. На неговото погребение през 1898 година се събира целия град, за да отдаде почит на най-големия си герой.

Друга известна личност от този период е Румена войвода - една от първите жени хайдути.

През 29 януари 1878 г. Кюстендил бива освободен от руските войски. С течение на времето, градът се превръща в важна опора на българските амбиции за национално обединение. Това се доказва от многобройните местни представители, които участват в новите усилия за обединение на нацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com