По колко кафета на ден можем да пием без проблем за здравето?

2808
По колко кафета на ден можем да пием без проблем за здравето?
Снимка: iStock

Да се ​​посочи определен брой чаши на ден, който може да се превърне в норма, би било погрешно. В крайна сметка сортовете зърна, методът на приготвяне и навикът да се разрежда напитката с мляко или вода влияят върху съдържанието на кофеин в нея. Следователно препоръчителните норми са свързани с количеството на това активно вещество в състава.

На възрастен се препоръчва да консумира не повече от 100-200 mg кофеин наведнъж. Оптималното количество кафе за дневна норма е не повече от 400 mg кофеин или 3-5 чаши от напитката на ден.

Но трябва да знаете за индивидуалните характеристики на всеки организъм. Някой се чувства страхотно, като пие 5 чаши силно кафе, а за някой дори втората чаша предизвиква сърцебиене. Бременните и кърмещите жени трябва да бъдат особено внимателни към реакцията на тялото, тъй като всички вещества от диетата на майката, заедно с млякото, влизат в тялото на бебето.

Кое е най-доброто сутрешно кафе за събуждане?

Как кафето влияе на мозъка?

Реакцията на всеки човек към кафето и съдържащия се в него кофеин е индивидуална. Много зависи от дозировката, броя на изпитите чаши на ден, както и от възрастта и здравословните характеристики.

Ако пиете не повече от три чаши на ден, тогава се появяват положителни ефекти, а не се появяват отрицателни. В зависимост от това как реагира тялото, това количество може да е различно, защото някои хора се разболяват още на втората чаша, докато други пият по пет на ден и се чувстват страхотно.

Да започнем да пием кафе сутрин не е най-добрата идея, твърдят експерти.

Когато човек се събуди, нивата на кортизол се повишават, което води до естествена бдителност и активност, така че тялото не се нуждае от допълнителни стимуланти под формата на чаша кафе. Най-добре е да пиете кофеинова напитка 3-5 часа след събуждане.

Експертите смятат, че в разумни дози кофеинът може да активира мозъка, като стимулира производството на допамин и норепинефрин. В този случай кофеинът е един вид батерия за мозъка. Но зарядът на батерията може да се изтощи след определено време. Колко енергия е достатъчна зависи от индивидуалните характеристики на човека.

Наистина ли разтворимото кафе е вредно - ето каква е истината за него

Ползите от кафето

Вредата от кафето е доказана отдавна и при прекомерна консумация е очевидна. Но всеки ден в света се изпиват два милиарда чаши кафе, което означава, че не всичко е толкова лошо.

Експертите отбелязват, че днес има около 19 хиляди изследвания по въпроса за кафето. Според тях вредите и ползите от напитката са свързани главно с характеристиките на тялото на хората, техните заболявания и лошите навици. Например учените препоръчват да се пият 3-4 чаши кафе на ден, за да се намали рискът от деменция и болестта на Алцхаймер с 60%, и не препоръчват пиенето на кафе на хора със заболявания на сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците. Действа като диуретик и може да натовари ненужно пикочните органи и леко ускорява пулса.

При разумно съотношение на кафето - не повече от 1-2 чаши на ден и 5-6 часа преди лягане - напитката може да бъде полезна при хипотония, да облекчава болката, да стимулира жлъчния мехур, което предотвратява застоя на жлъчката и развитието на холелитиаза и подобряване на настроението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 причини защо се образуват мокри петна по тавана

Кои са най-големите реки извиращи от Пирин?

Как да научим кучето на хигиенни навици?

Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо

Колко захар е препоръчително да ядем дневно?

Най-добрите закуски за МЪЖЕ са ето тези!

Как да се наспим дори с малко часове сън?

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Най-разтърсващото стихотворение на Пейо Яворов

Любовен съвет за всяка зодия за 21

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com