Почистването на златото не е трудно – следвайте тези стъпки

1536
Почистването на златото не е трудно – следвайте тези стъпки
Снимка: iStock/Guliver

Златото днес е сред най-масовите ценни благородни метали, намиращо приложение в редица сфери от живота – както за изработка на бижута, в медицината и стоматологията, тъй като е с нисък риск да предизвика алергична реакция, така и за инвестиции и спестяване под формата на златни кюлчета например, чиято относително непокътната цена в периоди на обезценяване на книжните пари ги прави отлично средство за пестене и предпазване на средствата от инфлационни процеси.

3 техники за почистване на злато до блясък

История на златните накити

Златните накити днес са символ на престиж и добро финансово положение, но те далеч не са продукт на нашето време.

  • Първите златни накити датират от Древен Египет, като впечатляват с разнообразието си – гривни, висулки, огърлици, обици. В зората на зараждане на златото като материал за изработката на бижута бляскавите златни украшения се носели от хората с власт и богатство и сочели социалната им принадлежност. Този факт не е по-различен и днес – по-заможните хора обикновено са онези, които носят злато, заради високата му цена. Фараонските гробници били пълни със злато, факт, който се потвърждава при откриването на гробница, пълна с благородния метал, през  1922 година.
  • Символ на социални статус и социалната йерархия златото било и в Древна Гърция. Древните гърци вярвали, че богатата украса на бижутата им имала силата да ги предпазва от беди. На почит в Древна Гърция бил „елинистическия“ стил, за който са характерни преплитащи се флорални шарки, съчетани с животни и божества.
  • Свързана с кралете е историята на златните бижута в Древна Индия, където целта на бижутата била основно показване на социален статус и разкрасяване, а в Китай за първи път на златните накити се гледа и като на инвестиция и по-сигурен начин за спестяване на средства, без да съществува значим риск те да се обезценят и да ги загубим поради инфлация.

Ковко, удобно за претопяване в различни форми, устойчиво и неподвластно на времето, най-малко реактивен метал от всички, златото е с нисък риск от корозиране, на практика вечно и единственото, което трябва да направите, ако си закупите изящно и дългоочаквано златно бижу, е да го почиствате, ако се замърси от домакински дейности, сапун и прочие. Почистването на златото не е трудно, ако знаете правилните начини.

Почистване на златото – какво трябва да знаете

Ако сте почитатели на златните бижута, ценители или просто собственици на златни накити, които не сваляте от себе си дори по време на лятата отпуска, когато сте заровени в пясъка, под душа и по време на досадната домакинска работа, то е твърде вероятно златните ви бижута да се нуждаят от почистване, за да върнат първоначалния си блясък.

Златото не го грози ръжда и корозия, но това далеч не означава да не го почиствате. Сигурно знаете как сапунът остава по камъните и извивките на златните накити особено по пръстените, тъй като именно те красят ръцете ви, които работят и държат често миещи и почиствани препарати, и как отнема от блясъка им. Осигуряването на правилно и системно почистване ще ви  помогне да поддържате накитите си в идеален вид. Единствено следва да знаете правилата за почистването на златото.

Почистването на златото в дома – ето как се прави

Експертите и златарите съветват златните бижута да се почистват на всеки няколко седмици, без да се чака те да се замърсят осезаемо, като целта на това системно почистване е да изглеждат винаги блестящи сякаш току-що сте ги закупили. Почистването обаче не означава полиране, сочат те. Системното полиране ще доведе до по-бързо износване на метала, така че трябва да се извършва само 2-3 пъти годишно. Техните тайни съвети и трикове за почистване на златото в дома са лесни, бързи и всеки може да се справи с подръчни средства и без да са му нужни специално оборудване или допълнителни средства. Вижте един от най-популярните и ефективни методи, споделен от експертите, за почистването на златото у дома:

Как да почистим златните бижута?

1.       Трябва ви купа, топла вода, но не гореща, мека четка, като може да използвате и четка за рисуване, както и препарат за съдове.

2.       В купата с вода капвате малко от препарата за съдове, разбърквате и изчаквате да се разтвори.

3.       Потапяте златните си бижута в купата и ги оставяте за около 15 минути. Ако не ги почиствате системно и са силно замърсени, следва да ги оставите и малко по-дълго.

4.       С меката четка трябва да почистите всички малки детайли и извивки на бижутата. Ако говорим за кръгли халки, няма да ви е нужна тази стъпка, но огърлицата ви с множество детайли ще отнеме от времето и старанието ви, за да бъде напълно почистена.

5.       Изплаквате бижутата с хладка вода, като внимавате да не изпуснете дребните в канала, нали така, поставяте ги върху много мека кърпа и попивате, без да търкате, за да изсъхнат.

Лесно, бързо, без нужда от закупуване на препарати и без особени усилия, като изключим упражнението с меката четка, и вие сте готови да се насладите на пълния блясък на бижутата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com