Подово отопление – същност, свойства и характеристики

8514
Подово отопление – същност, свойства и характеристики
Снимка: OpenClipart-Vectors/Pixabay

Подовото отопление притежава редица предимства през отоплението с радиатори, климатик, камина или електрически  уред. Характерно за него е, че всички стени са свободни, няма видими уреди или тръби, не заема място от площта, което води до визуално подобрение на пространствата и повече свободно място в помещението. Плюсовете на подовото отопление са свързани с високата му ефективност, тишината, чистотата и комфорта, които осигурява. Този тип отопление позволява равномерно затопляне на помещението, тъй като топлината не идва от едни източник от едно място, както е с електроуредите, около които винаги е по-топло. Топлината при подовото отопление е винаги по-приятна в сравнение с другите методи за отопление, тъй като е равномерно разпределена.

Съществуват различни видове подово отопление, които притежават своите плюсове, минуси, свойства и характеристики. Най-общо различаваме електрическо, водно и инфрачервено подово отопление.

Същност на електрическото и водното подово отопление

Електрическото подово отопление обикновено е от кабелни нагреватели или ленти, прикрепени към натъкана мрежеста рогозка. При по-съвременните видове елементите са вградени в непрекъсната ролка. Независимо от вида му, електрическото подово отопление се отличава с висока ефективност, когато е правилно изчислено и инсталирано. Инсталацията не е свързана с преструктуриране на настилката на пода и е по-евтина в сравнение с водното подово отопление, но не е толкова икономично, колкото водното. Ако държите на по-ниските месечни сметки за електроенергия, водното подово отопление е онова, към което да се насочите, макар при него да е необходима по-голяма първоначална инвестиция.

Електрическото подово отопление може да се постави под почти всички подови  настилки. Необходимата заетост на пода е от 60 до 80%, а инсталацията му е по-лесна, бърза и изгодна в сравнение с тази на водното. Плюсовете на водното подово отопление са по-високата енергийна ефективност и по-изгодните месечните сметки. Може да се използва топла вода от централно отопление или чрез термопомпи. Недостатък е, че трудно се инсталира под вече готови подове. Подходящо е за инсталиране в момент на изграждане на нов под или ако се повдигне нивото на съществуващия, за да се освободи място за инсталиране на подовото водно отопление. Ефективността и икономичността му оправдават трудностите по полагането, а ниските месечни сметки ще задоволят всички очаквания.

Свойства и характеристики на инфрачервеното подово отопление

То е модерно технологично решение, отличаващо се с иновативност и спестяване на енергия. Разходът на енергия е нисък, а и има позитивно въздействие върху здравето на човек. Безшумно е и подходящо за монтиране под дървени или ламинирани подови настилки. Недостатък е фактът, че не трябва да се поставя под масивни мебели, които не са повдигнати от пода на крачета. Разходите за поддръжка са ниски, ефективно е, хигиенично и предлага комфорт, както и контрол на температурата в помещенията.

Как да изберем подово отопление според настилката?

Ако жилището ви е с килим, това не е причина да се отказвате от подово отопление. Важно е само той и подложката да имат термична устойчивост не повече от 2.5 тога. Ако подът е с каменни плочи или теракота, имате предвид, че от дебелината им ще зависи времето, необходимо за достигане на оптимална температура, но след достигането ѝ няма разлика в ефективността в сравнение с по-тънките материали. При дървените подове, ламината и балатума е важно материалът да е подходящ за подово отопление. Съществено при подовото отопление е да бъде изпълнено от професионалисти, които да помогнат за определяне на най-подходящите настилки, изчисляване на площта, съобразяване с височината на помещението и всички онези характеристики, които правят подовото отопление високоефективно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com