Полезно или маркетингов трик: Какви храни няма да ви осигурят здраве

882
Полезно или маркетингов трик: Какви храни няма да ви осигурят здраве
Снимка: iStock

Съществува определена група храни, която се препоръчват да се използва в качеството си на здравословна храна. Но дали наистина са толкова полезни и какво се крие зад богатия витаминен състав на някои от тях.

Плодове и сокове

Тези представители винаги са на първо място по съдържание на микро и макро елементи, витамини, фибри и т.н. Препоръчва се да се ядат или пият като заместител на сладкото. Те съдържат предимно фруктоза, която е по-безопасна от захарта. Но дали наистина е така.

Огромен ръст на вноса на плодове и зеленчуци

България е внесла 88 000 тона пресни зеленчуци и близо 95 000 тона пресни плодове само за първото тримесечие на тази година. Това сочат...

Количеството захар в плодовете понякога надвишава най-сладкия десерт. В края на краищата, те също включват захароза и глюкоза. А сушените плодове запазват целия този сладък набор. Следователно е необходимо да използвате пресни плодове и сокове с повишено внимане и да разберете, че изсушените аналози се приравняват на съотношение 1: 4.

Бананите, портокалите, прасковите, кайсиите, сливите са рекордьорите по общо съдържание на захар. Алтернатива са зеленчуковите сокове, които са с по-високо съдържание на фибри, но имат малко или никаква захар, освен цвеклото.

Листните зеленчуци

Вегетарианците не могат да си представят меню без зеленина. Съдържа необходимия минимум антиоксидантни вещества, минерали, витамини. Те са особено ценни за съдържанието на витамини А, С, К.

Но обилната употреба на зелени листа причинява нарушаване на имунната система. Това е така, защото излишъкът от оксалова киселина или оксалат води до възпалително, окислително увреждане, кристализация и натрупване на оксалат в организма. Той причинява бъбречни заболявания, подагра, артрит.

8 храни, които цял живот сме яли грешно

Оказва се, че ядем грешно голяма част от храните и дори не подозираме за това.  1.Чери домати Обикновено при рязане или отхапван...

Агаве

Месестите му листа съдържат много голямо количество фруктоза, затова се препоръчва да замените захарта или дори меда със сироп от агаве. Гликемичният индекс на агаве е наистина нисък.

Но добавянето на такъв заместител към храната изисква много малко, което за мнозина е трудно да се контролира.

Кисело мляко

Ако човек предпочита не домашно приготвени кисели млека, а фабрично произведени, тогава го очаква измама. Малко хора четат състава върху буркан или опаковка. И това е изключително важно. В допълнение към полезните млечнокисели бактерии, такива продукти съдържат много захар, багрило, сгъстител и ароматизатор. Ползата от тях е много малка. Можете да замените такъв продукт само с домашно кисело мляко без никакви подобрители на вкуса.

6 суперхрани за силен имутитет, които ще изхвърлят токсините от вас

Има определени категории храни, за които е доказано, че помагат сериозно на нашата имунна система, особено по време на пандемията от ко...

Соя

За това растение има много противоречия. Важно е да разберете едно - самата соя не е опасна. Ако производителите не надвишават разрешените стандарти за всички вещества, необходими за растежа на соята, то това е нискокалоричен и здравословен заместител на много хранителни продукти. Реколтата, в която генното инженерство се е намесило, ще бъде опасна.

Ядки

Много популярен вид деликатес, продукт номер едно за попълване на нуждите от протеини и мазнини в тялото. Но кой обръща внимание на дозата изядени ядки. Шепа фъстъци, кашу или лешници са с високо съдържание на калории. Яжте малки количества от тях и избягвайте глазирани, подсладени или осолени ядки.

Трябва да се разбере, че дори и най-полезните продукти на пръв поглед могат да бъдат опасни. По-добре е да не превишавате дневния прием и тогава те ще имат най-благоприятен ефект върху тялото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се държим с мъж който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com