Полезно ли е да се яде ябълка на гладно?

11896
Полезно ли е да се яде ябълка на гладно?
Снимка: PublicDomainPictures / Pixabay

Безспорно ябълката е сред най консумираните и известни плодове сред хората по цял свят. Причините за тази популярност са очевидни: това е вкусен плод, универсален, питателен и лесен за усвояване от човешкия организъм. Но дали ябълката има само предимства - или в определени моменти и ситуации се отразява негативно на стомаха, а оттам и на цялостното ни здраве?

Ето какво ни разказва по въпроса д-р Татяна Занин. https://www.tuasaude.com/beneficios-da-maca-para-a-saude/

На пръв поглед предвид простотата на ябълката е трудно да се мисли, че по някакъв начин може да бъде вредна за човешкия организъм. В крайна сметка, подобно на повечето плодове, тя е най-известна със своите ползи. Ние обаче никога не трябва да забравяме, че дори най-здравословните храни са проблематични за здравето, ако не са консумирани безопасно - или ако не познаваме техните свойства, особености, качества и недостатъци.

Какво ще се случи с организма, ако ядем по една ябълка на ден?

Вярно ли е, че ябълката може да увреди стомаха?

Предварително да се грижим за състоянието на стомаха означава да поддържаме цялостното си здраве и правилното функциониране на храносмилателната система. Това е един от основните органи в процеса на усвояване на храната. Следователно, ако стомахът е увреден, това се отразява на целия ни организъм. Ако обаче сте човек, който наистина се интересува от това, вие можете спокойно да ядете ябълка на гладно – но, разбира се, ако изненадващо почувствате някакви усложнения по време на този начин на консумирането й, трябва веднага да го прекратите.

Много е трудно ябълката по някакъв начин да се окаже вредна за стомаха ни. Точно обратното, тя съдържа влакна като пектин, които предпазват стомашната стена от прекомерната киселинност на стомашния сок. Плюс това, осигурява съединения, способни да се борят с някои микроорганизми, които може да увредят този важен и чувствителен орган. Тоест, ябълката, всъщност, защитава стомаха, особено срещу язви и гастрит, като гарантира здравето му.

Има ли някакъв риск при консумиране на ябълка?

Макар че по принцип ябълката е полезна за стомаха, това не означава, че в по-особени ситуации не може да бъде вредна. Тя сама по себе си наистина няма как да навреди. Но консумацията й в много големи количества може да се превърне в проблем, особено за наддаване на тегло. Затова, единствената грижа, необходима при консумация на ябълки, е да спазваме умереност. Единствените хора, които трябва да избягват ябълките, са алергичните конкретно и специално към този плод – но това се подразбира от само себе си.

10 неща, които ще се случат с тялото ни, ако ядем ябълки всеки ден

Основни предимства на ябълката за здравето

Ябълката заздравява чревния тракт: същите влакна, които гарантират здравето на стомаха, са полезни и за червата. В този случай те са много добри за регулиране на чревния транзит. Затова, ако страдате от запек, ябълката може да бъде великолепен съюзник.

Тя има противовъзпалително въздействие: възпалителните процеси на нашето тяло, когато са излезли от контрол, може да предизвикат доста изтощителни заболявания. За щастие, ябълката притежава свойства, които помагат да се балансират подобни усложнения.

Тя защитава органите на сърдечно-съдовата система: полифенолите, присъстващи в ябълката, участват директно в регулирането на нивата на холестерола. Тези съединения са в състояние да намалят степента на LDL, популярно наричан „лош холестерол“ - който е един от големите виновници за редица сърдечно-съдови неприятности.

Ябълката е източник на различни антиокислители - например, споменатите вече полифеноли. Те са незаменими в борбата с преждевременното стареене и с развитието на различни невро-дегенеративни заболявания.

Внимание! Статията дава само информация за сведение, без медицински указания. По въпросите в нея се обръщайте към специалист-диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com