Какво ще се случи с организма, ако ядем по една ябълка на ден?

13232
Какво ще се случи с организма, ако ядем по една ябълка на ден?
Снимка: iStock/Guliver

Ябълката е един от най-популярните и охотно консумирани плодове в България. Благодарение на съдържанието на ценни хранителни вещества тя подпомага правилното функциониране на организма, като предотвратява опасни заболявания. Съществуват обаче още много свойства на този плод. Разберете какви ефекти ще има ежедневното ядене на ябълки.

Ябълката произхожда от Централна и Средна Азия и Северна Америка, където дивите му сортове се култивират от няколко хилядолетия, най-вероятно от около 6500 г. пр. 

Ползи за здравето от ябълките

Ябълките са плодове, богати на витамини и хранителни вещества. Кората им съдържа, наред с другото, витамин А, С, Е, К и витамини от група В. Освен това те осигуряват на организма фибри, цинк, флавоноиди, лутеин, магнезий, калий, бета-каротин, полизахариди и пектин. 
Благодарение на съдържанието си на антиоксиданти те забавят процеса на стареене, като допълнително унищожават свободните радикали и намаляват риска от рак.

Ядат ви се често ябълки - причината може да е в тези заболявания

Редовната консумация на ябълки има положителен ефект върху понижаването на лошия холестерол в кръвта (LDL), като по този начин предпазва от атеросклероза, инфаркт и инсулт. Благодарение на значителното си количество фибри те ускоряват чревната перисталтика, което спомага за поддържане на здравословно телесно тегло и за освобождаване от опасни хранителни натрупвания. Това значително намалява вероятността от рак на дебелото черво.

Диетолозите в тандем с лекарите препоръчват да се консумират по две ябълки на ден. Сутрин - в полза на красотата ви, а вечер - за вашето здраве. Само една ябълка на ден обаче е достатъчна, за да забележим положителните ѝ ефекти върху функционирането ни. 

Ябълката като лек за запек

Проблемът с повтарящия се запек засяга около 20-30% от населението - предимно жени. Точно под кората на ябълката се намират по-голямата част от фибрите - съставка, която ефективно помага в борбата със запека. 

Само около 300-400 г пресни ябълки на ден са достатъчни, за да се прочистят чревните власинки, да се намалят остатъците от храна и да се премахне упоритият проблем.

Плод за страдащите от алергии и диабетиците

Ябълките имат сравнително нисък гликемичен индекс и затова са подходящи за диабетици. Когато се консумират сурови, плодовете регулират нивата на кръвната захар и предотвратяват появата на катаракта. Благодарение на противовъзпалителните и антихистаминовите си свойства ябълките помагат и на страдащите от алергии, особено при сенна хрема и алергии към полени, прах или пърхот.

Кой и защо НЕ трябва да яде ябълки?

Упражнения за устата

Отхапването на твърдата месеста част и кожата на ябълките изисква участието на цялата уста. Това е отлично упражнение, което не само подобрява състоянието ѝ, но и допълнително масажира венците и почиства зъбите от натрупаните преди това излишни отлагания. 
Оказва се, че една ябълка може да ни се притече на помощ, когато нямаме възможност да почистим правилно зъбите си. Струва си обаче да помним, че това е временно решение и не е заместител на правилната устна хигиена.

Подобряване на паметта

Кората на ябълките съдържа кверцетин - естествен пигмент, който се намира в групата на флавоноидите. Международни изследвания показват, че освен че подпомага процеса на запаметяване и припомняне, кверцетинът се грижи и за състоянието на нервните връзки и за образуването на нови неврони. По този начин консумацията на ябълки предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com