Ползи от употребата на домашен сапун

23354
Ползи от употребата на домашен сапун
Снимка: iStock/Guliver

За ползите от домашния сапун са толкова много, че може би ще ни трябва цял ден за да ги изредим. За никой не е тайна, че можем да го използваме смело за пране на детски дрешки, вместо прах за пране. Но малко хора знаят, че той може да се използва за още много полезни неща. Домашният сапун се намира в състава на голям брой средства от народната медицина. Отдавна са доказани ползите от лечението с него на ставни болки, варикоза, хемороиди, гъбички по ноктите, гинекологични, кожни и много други болести.

От какво е направен домашният сапун?

Домашния сапун е най-достъпната, най-простата и универсална разновидност на средствата за измиване.

За съжаление популярността на продукта значително е намаляла в последно време. Жалкото в случая е, че без значение от не много приятния мирис и невзрачния му външен вид, областите, в които той може да бъде успешно използван са наистина много.

Само ще добавим, че домашния сапун е напълно натурален и екологично чист продукт. Ето неговите съставки, за да се убедите в това:

- Мазнини с животински произход. Точно тази съставка е показателна за качеството му. Сапун, който е от 1-ва категория не съдържа под 70% мазнини.

- Сода

- Вода

- Основи. Те са около 0,15%

- Каолин /бяла глина/. Каолинът присъства в сапун от първа категория.

В състава на домашния сапун няма ароматизатори и оцветители. Когато той се вари, се използва мас от домашен добитък /прасета, овце, крави/.

Лечебни свойства на домашния сапун

Неговите лечебни свойства и рецепти за лекуване са били известни още на шумерите. Лечебния сапун притежава:

- дезинфекциращи свойства

- антимикотични

- антибактериални

- подсушаващи

- обезболяващи

- противовъзпалителни

Ето и други вълшебни свойства на домашния сапун:

Нанесете обикновен сапун върху огледалото и ще се изненадате какво се случва (ВИДЕО)

Запотеното огледало често ме ядосва. Когато банята е топла и влажна, не можете да се огледате, а след избърсване огледалото остава замъ...

- Полезно е с него да си миете косата поне 5-6 пъти в месеца. Така се предотвратява косопад, пърхота изчезва, косъмът става по-силен. След измиване на косата с домашен сапун е добре да я изплакнете след това с разтвор от лимонов сок или оцет.

- Сапунът е чудесен дезинфектант за продукти за личната хигиена /гъби, гребени, четки за зъби/. Вечерта направете сапунена пяна и потопете в нея приборите. На сутринта обилно ги изплакнете. Препоръчва се тази процедура да си прави поне един път на 3 месеца.

- Домашния сапун намалява риска от инфекции на порезни рани и драскотини. Трябва само да натъркате с него засегнатото място.

- С него може да се избегнат неприятните синини в следствие на натъртване. Достатъчно е само да намажете нараненото място.

- Ако нанесете равни количества от домашен сапун, захар и лук /лъка и сапуна настъргани на ситно ренде/ върху пришка или цирей и с полученото си направите компрес върху забралото място, много е възможно още на сутринта раната да бъде чиста.

Направи си сам: Еко домашен течен сапун с уникален аромат

Приготвянето на сапуни постепенно се превръща от индустрия в изкуство, в хоби, носещо удоволствие, и не на последно място, в усещане за...

- При проблеми с гъбички по краката, мийте ги всяка сутрин и вечер с домашен събота. Това правете в повечето дни от седмицата - например от понеделник до петък, когато сте на работа и крака ви е в обувка в голяма част от времето.

- Лекарите препоръчват цялостно измиване с домашен сапун поне веднъж на 4-5 дни. Така ще се предпазите от бактерии и вируси.

- При изгаряне, веднага намажете мястото със сапуна и изчакайте, докато изсъхне. Няма да има и следа от белези, мехурчета, дори и от зачервяване.

- Ако искате да избегнете дразнене при депилиране или бръснене, няма нужда да купувате скъпо гелове и кремове. Напълно достатъчно е да обработите кожата веднъж след бръсненето с домашен сапун. 

- Напуканите пети и мазолите ще изчезнат напълно, ако правите вани за краката в продължение на няколко дни. Трябва да смесите 2 литра вода, една супена лъжица настърган домашен сапун и една чаена лъжичка сода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com