Ползите и вредите от меда: Мнението на диетолозите

37394
Ползите и вредите от меда: Мнението на диетолозите
Снимка: Pixabay.com

Традиционно медът се счита за много по-здравословен от захарта. Диетолозите често препоръчват да заменяте захарта с мед, ако търсите здравословна диета. Но наистина ли е толкова безопасен медът?

Най-важната полза от меда е лечебната, но не трябва да забравяме, че той се състои почти 80 процента от въглехидрати. Освен това, медът съдържа вода и определено количество полезни аминокиселини и витамини. По този начин медът е същият прост въглехидрат като захарта. Ето защо, въпреки че захарта е по-малко полезна по отношение на витамините, не трябва да злоупотребявате с меда, когато сте на диета за отслабване. За мазнините изобщо няма значение от какво се образуват - от бонбони или мед.

В меда няма чак толкова много витамини и минерали, които да задоволят ежедневните нужди. Ако харесвате чай със сладкиши, медът, разбира се, е по-здравословен от захарта или сладкишите. Но по отношение на отслабването, разликата е минимална.

Изненадващо е, но по своя химичен състав медът много прилича на човешката кръвна плазма и се усвоява на 100% от нашето тяло. Нито един грам изяден мед не се губи просто така.

Най-общо медът съдържа:

Как да откриете кой мед е истински? Лесен трик с кибрит

Най-доброто и най-здравословното нещо, което природата може да ни предложи е медът. Той има много здравословни предимства и се използва...

ензими: каталаза, амилаза, диастаза, фосфатаза;

витамини С, Е, В;

микроелементи: алуминий, цинк, никел, хлор, литий, калай и други;

фолиева киселина;

пантотенова киселина.

Ето защо не трябва да слагаме мед във врял чай

Всички знаем за полезните свойства на меда, като основно той е прочут със своите антисептични свойства, способен да спомага за лекуване...

С такъв състав може да бъде лек за всички болести! Медът не е панацея, но има широк спектър от лечебни свойства. Оптималният избор е медът в пчелни пити, той е по-малко калоричен, но има много повече витамини, минерали, аминокиселини и ензими. По този начин поне приемът на калории ще бъде оправдан в полза на здравето.

Няколко лъжици мед на ден са полезни за деца и възрастни, мъже и жени. Лечебните му свойства се простират върху нервната система, храносмилането, хормоните и др. Този момент е по-скоро индивидуален; лекарите нямат ясни препоръки. Просто смятайте меда като прости въглехидрати, ако трябва да отслабнете или да задържите теглото си. Фокусирайте се върху дневното количество калории, от които се нуждае тялото ви. Според препоръките на лекарите, делът на простите въглехидрати не трябва да надвишава 5 процента от общата норма.

Тоест, около 30-50 грама мед могат да се консумират ежедневно, без много да навредят на фигурата ви.

Преяждането с мед може да затрудни бъбреците и панкреаса, заради високото съдържание на бързи въглехидрати. Ако медът се нагрее до 42 градуса, това не само ще унищожи много полезни вещества в състава му, но и ще доведе до отделяне на вещества, вредни за човешкото тяло.

Към целия безкраен списък с полезни качества на меда, той има няколко противопоказания. За съжаление този удивителен продукт е противопоказан в случай на алергия към пчелни продукти. Инхалациите с мед са напълно забранени при астма, сърдечни и белодробни заболявания и висока температура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com