Първата ГМО жена иска да е вечно млада

17508
Първата ГМО жена иска да е вечно млада

Стареенето е убиец №1, но струва ли си риска да се намесиш в природата? Да, уверено отговаря Елизабет Периш, защото ако успее, това ще даде на милиони хора здрав, млад и пълноценен живот.

За първи път в историята на човечеството се провежда зашеметяващ научен експеримент – преди повече от два месеца учени и лекари решили да върнат назад биологичен часовник, като се намесят в гените на зряла жена.

Уникално лекарство забавя стареенето

Учени от Нюйоркската медицинска школа "Алберт Айнщайн" са разработили лекарство, което забавя стареенето. Резултатът е получен след ред...

Американската изследователка Елизабет Периш е получила венозно генетичен материал, който трябва да проникне в ядрото на всяка клетка и да задвижи изменения, спиращи стареенето и подмладяващи организма. В същото време революционната терапия, която досега не е изпитвана на човек, може да предизвика непредсказуеми странични ефекти.

В интервю за "Комсомолская правда" Лиз Периш отговоря защо се е решила на толкова рискована крачка, отчаян ход ли е това и как очаква да върне назад стареенето.

Стареенето е убиец №1

Здравейте – приятелски се усмихва Елизабет на екрана, когато журналистите се свързват с нея по скайп. Тя изобщо не прилича на побъркан учен, откъснал се от реалността, нито на застаряваща дама, която от безизходица се е решила на отчаян експеримент по връщане на младостта. Тя е жизнерадостна привлекателна жена и операторите на КП се споглеждат: не могат да дадат на красавицата 44 години.

Активирането на ген в ключови органи забавя стареенето

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анжелис са успели да удължат живота на плодова муха, активирайки ген, наречен AMPK, пише Gizm...

– Лиз, историята пази имена на учени и лекари, които са заразявали себе си с опасни болести с първите изобретени ваксини, и впоследствие постъпките им са спасявали живота на милиони хора. Но когато вашите предшественици са рискували, то обществеността е могла да разбере – те правят това заради лечението на конкретни тежки болести. Колко силно рискувате вие и как обяснихте на близките си защо предприемате това?

– Сигурна съм, че това е най-важната крачка, която трябва да се извърши днес. Много хора не се замислят, но именно стареенето сега е станало убиец номер едно в повечето страни. Рак, сърдечносъдови болести, диабет, Алцхаймер и други заболявания, отнемащи живот, започват поради това, че организмът старее и не е в състояние да поправи нарушенията.

В същото време лабораторни експерименти на животни еднозначно потвърждават – ако спрем стареенето и подмладим организма, то можем да се спасим от опасни болести и да продължим здравия живот. И това е реално.

Не можем повече да позволяваме на възрастовите болести да ни убиват! – развълнувано подчертава Елизабет. – Възрастното население по цял свят расте и това са хора, които потенциално могат да бъдат здрави, силни и способни самостоятелно да се грижат за себе си, а не да завършват своите дни в инвалидни колички и в домове за възрастни.

Кампания за забавяне на стареенето има за цел да създаде най-голямата база данни от геноми

Генетикът Крег Вентър, известен с разработката си, определена като “първата синтетична форма на живот”, стартира компания, ...

Цялото интервю можете да откриете в Мегавселена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com