Разберете как се прави прогнозата за времето!

3417
Разберете как се прави прогнозата за времето!
Снимка: БГНЕС

На Земята има около 8000 метеорологични станции, които редовно предоставят актуална информация за времето. Тези данни се изпращат до световните метеорологични центрове.

В същото време все още няма идеален модел за прогнозиране. Част от метеорологичната информация се получава от спътниците, но те не могат да измерят всичко - дори не определят много точно температурата. Ала, например, правят добри снимки на облаците, благодарение на които можем да получим информация за посоката и силата на вятъра.

Когато сезоните се сменят...

Как се прави прогноза за времето?

И така: имаме данни от наблюдения на климата. Те влизат в световните метеорологични центрове и след това се поставят в даден модел като начални условия. Моделът представлява сложна система от хидродинамични уравнения с много неизвестни. Да кажем, че искаме да получим информация за някакъв параметър след определен брой часове – да речем, 24 или 48. Използваме уравнение, което описва този процес, и първоначалните данни за текущото състояние на климата - тоест данните, дошли от метеорологичните станции. Щом решим това уравнение и го интегрираме във времето, получаваме желания параметър след съответен период. Специалистът анализира получените резултати и определя положението и свойствата на основните синоптични обекти: атмосферни фронтове, атмосферни вихри - циклони и антициклони, въздушни маси. Определя и тенденцията на тяхното движение. Това е етапът „обработка на данните“ за прогнозата на метеорологичните условия.

Грешки в прогнозите за климата

Грешките в прогнозите за времето се случват и няма да изчезнат в близко бъдеще. За да се получат идеални стойности без грешки, е необходимо първоначалната информация да бъде непрекъсната във времето и пространството - а метеоролозите са все още много далеч от това. Между метеорологичните станции има определени разстояния, следователно не можем да получим тази непрекъснатост на данните, от която се нуждаем. Данните в райони, където няма станции, се изчисляват само приблизително, и поради това възникват грешки.

Как влияе смяната на сезоните на красотата ни

Изчислителните модели са несъвършени. Има много процеси, които трудно се описват с уравнения и все още не са напълно проучени. За анализ се използват методи като параметризация, т. е. математически приближения. Поради тази приблизителност възникват грешки. Те се натрупват с времето. За следващите дванадесет часа грешката ни може да е малка, но в прогнозата за седем дни или повече тя нараства значително. Именно затова прогнозата за повече от седмица е практически безсмислена - тъй грешката ще стане сравнима със стойността на самия прогнозиран параметър.

Важно предимство на съвременните синоптици е, че прогнозните данни за всички модели са публично достъпни, те може да се сравняват помежду си и да се избират най-вероятните условия.

Прогнозите се изчисляват два пъти в денонощието - в полунощ и в 12.00 ч. на обед. Можете да погледнете прогнозата за 9.00 ч. сутринта, която е изчислена в полунощ – докато си пиете кафето в 9.00 ч. сутринта, да я сравните с реалното състояние на нещата. Ако всичко съвпада, тогава можем да заключим, че моделът възпроизвежда добре процесите, протичащи в момента в атмосферата, и следователно, можем да се доверим на прогнозните данни. Но, ако моделът греши даже при прогнозирането на следващите дванадесет часа, тогава не може да се очакват качествени прогнози.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"
Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Не всички продукти са еднакво полезни. Яна Степанова, диетолог, експерт по хранене и фитнес гуру, ни разказва за своя списък от забранени храни. Пшеница Първото...