Разликата между тоалетна и парфюмна вода

5832
Разликата между тоалетна и парфюмна вода
Снимка: iStock/Guliver

Всеки от нас познава съкращенията от етикета на парфюма EDT (тоалетна вода) и EDP (парфюмна вода). Една от основните разлики в двата типа парфюм е концентрацията на етерични масла. В парфюмната вода концентрацията на масла е 15-20%, а в тоалетната вода е 10-15%. Разбира се, точната концентрация е различна при различните марки парфюми, но можем спокойно да кажем, че тоалетната вода е „по-лека и по-свежа“, докато парфюмната вода е „по-наситена и по-богата“.

Еднакъв ли е ароматът на тоалетната и парфюмната вода?

Ако и двата типа парфюм са направени от еднакви аромати, да, те ще ухаят по един и същи начин, но не напълно еднакво. Например, едно впръскване с парфюмна вода с аромат на лавандула излъчва по-висока концентрация от същото впръскване с тоалетна вода. Такъв аромат, напръскан на кожата, е по-богат, по-остър и по-сладък. Като цяло разликата в аромата е минимална и не всеки ще я открие.

Еднакъв срок на годност ли имат тоалетната и парфюмната вода?

Срокът на годност на повечето парфюми зависи от качеството на ароматните есенции в тях и правилното съхранение. Стандартно животът на един парфюм е от 3 до 5 години. Тоалетната вода "живее" по-дълго заради по-високата концентрация на алкохол в своята формула. От друга страна, парфюмите с ниско или никакво съдържание на алкохол изветряват най-бързо. Ако искате да удължите живота на своя парфюм, съхранявайте го на хладно, сухо и тъмно място. Внимавайте от прекомерна светлина, промяна на температурата (особено горещина), излаз на кислород, защото всичко това води до съкращаване живота на парфюма.

Най-добрият аромат за всяка зодия

При търсенето на нови аромати парфюми решихме да погледнем какви са съчетанията на аромата с дадената зодия. Споделяме с вас статията н...

Еднаква ли е трайността на тоалетната и парфюмната вода?

Парфюмната вода е по-трайна от тоалетната. Трайността зависи и от вида на аромата. Най-бързо изветряват плодовите и свежите аромати, дори и да са с висока концентрация на етерични масла. Трайността зависи и от кожата на всеки от нас, така че не се заблуждавайте и не купувайте парфюма на приятелката ви, няма гаранция, че и на вашата кожа ще бъде толкова траен. Златното правило при ароматите е никога да не съдите за даден аромат, докато не го поставите на собствената си кожа.

Тоалетната вода по-евтина ли е от парфюмната вода?

Погледнете цените на двете и лесно ще си отговорите. Да, тоалетната вода е по-евтина, което означава явно, че е по-нискокачествен продукт. Но не винаги цената казва всичко. Тоалетната вода е по-евтина, защото съдържа по-ниска концентрация на фини етерични масла, а не защото съдържанието е различно.

Важни съвети при избор на парфюм

Изборът на парфюм е отговорна задача, която не бива да пренебрегваме. Той е също толкова определящ за нашия личен стил, колкото дрехите...

Как да избираме между тоалетна и парфюмна вода?

Най-простият отговор на този въпрос е да попитате себе си: колко силен аромат искате да излъчвате? По-високата концентрация в парфюмната вода я прави по-трайна, по-наситена, докато тоалетната вода изглежда по-лека и по-нежно докосва тялото ви. Доверете са на собствените си обонятелни инстинкти при избора.

Как да прилагам парфюмната или тоалетната вода?

На всеки се е случвало да мине край колега или пътуващ в трамвая, откъдето се носи убийствен аромат, който ни пречи да се съсредоточим върху каквото и да било. За да не бъдете и вие в тази роля, внимавайте как и колко парфюм поставяте. Особено в горещите летни месеци, по-добре е да избирате тоалетна вода, защото ароматът е по-свеж, лек и с по-ниска концентрация. Тежките, наситени аромати на парфюмната вода са чудесни за вечерни събития и при по-студено време.

През деня най-добре е да нанесете парфюм на китките, шията гърдите, т.е. пулсовите места. Там минават голям брой кръвоносни съдове и по този начин движението и топлината на кръвта разнасят аромата по цялото тяло. Вечер може да добавите парфюм и на косата си, нанесете го на четката си за коса и после се срешете. Друг популярен начин е да пръснете парфюм във въздуха пред себе си и да влезете в „парфюмния облак“.
Нанасяйте парфюма отдолу нагоре по тялото, тъй като това е посоката, в която топлината се увеличава и задържа аромата за по-дълго.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com