С какво по-здравословно да ЗАМЕСТИМ захарта в кафето?

2198
С какво по-здравословно да ЗАМЕСТИМ захарта в кафето?
Снимка: iStock/Guliver

Кафето е една от най-предпочитаните и консумираните напитки в целия свят. За него се смята, че ни тонизира и зарежда с енергия, а и вкусът и ароматът му допадат на много хора. Голяма част от населението стартира деня си с чаша кофеинова напитка веднага след събуждане. Чаша кафе на ден обаче не е само вкусна, но има и някои ползи за здравето ни.

Разбира се, тези ползи можем да извлечем, ако не прибавяме към малката чаша с кафе големи количества захар и различни подсладители. Захарта е един от най-големите врагове на тялото ни.

Но все пак някои хора не могат да свикнат с пиенето на чисто кафе. Затова сме приготвили няколко здравословни алтернативи, които ще подсладят по натурален начин вашето ароматно кафе. Ето ги и тях:

Бадемово мляко

Растителните и ядковите млека стават все по-предпочитана и известна добавка към кофеиновите напитки. Те не са много калорични, веган са, но и съдържат много полезни хранителни вещества. Бадемовото мляко е богато на калций. На пазара то се среща в голямо разнообразие - с ванилия, с мед и др., а това ще подобри и вкуса на кафето ви.

Кафето без захар увеличава продължителността на живота, ето как

Фурми

Фурмите са чудесен заместител на захарта в много рецепти. Те могат да се използват и за подслаждане на кафето, но трябва да се уверите, че са качествени и натурални. Те са богати на магнезий, фибри, витамин В6 и са полезни за здравето ни. Ако разполагате с достатъчно време, може да ги накиснете във вода за около час или просто да ги блендирате с малко вода. Получената паста може да разделите на няколко части и да добавите количеството, което ще ви достигне за подслаждане на кафето.

Кокосова сметана

Кокосовата сметана е малко по-гъста от кокосовото мляко и се среща и без добавени захари и подсладители. Освен за кафе, тя може да се използва и за приготвянето на редица сладкиши, кремове, торти и дори солени ястия и супи. Богата е на калий и здравословни мазнини и е чудесен заместител на вредната захар.

Колко грама захар на ден е добре да консумирате

Ванилов екстракт

Интересен факт, който може би повечето от вас не знаят е, че ароматът на ванилия всъщност може да потисне глада ни за сладко. Така че освен към кафето си, можем да го използваме и при други храни и напитки. Но като добавка към кофеинова напитка прави вкуса сладък и още по-приятен. Отличен вариант е, ако не обичате горчивината на чистото кафе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com