Колко грама захар на ден е добре да консумирате

9103
Колко грама захар на ден е добре да консумирате
Снимка: Bru-nO / Pixabay

Захарта се съдържа в много от храните, които ядем, особено в неустоими десерти и лакомства. Не се лишавайте напълно от сладките изкушения, но бъдете внимателни колко захар приемате дневно.

Какво е захар?

Лекар разкри как да ядем сладко, без да пълнеем

Повечето диети се основават на отхвърлянето на сладкото и  именно това условие е най-трудно за изпълнение. Ендокринологът д-р Олг...

Захар е всеки монозахарид или дизахарид, който съхранява енергия. Това е просто комбинация от елементи, които дават на тялото ви енергия и сладък вкус, основна единица на въглехидратите. Монозахаридите са прости захари, докато дизахаридите са сложни захари. Върху етикетите на продуктите може да срещнете захарта с имената като захароза, фруктоза или декстроза. 

Ограничете се до 50 гр. захар на ден

Това е количество наистина е твърде малко, защото чаша кока кола съдържа 11 гр. захар. Според Американската сърдечна асоциация мъжете консумират не повече от 9 чаени лъжички захар, това са 36 грама или 150 калории, на ден, а жените консумират не повече от 6 чаени лъжички  или 25 грама и 100 калории на ден. В крайна сметка количеството захар, което трябва да приемате всеки ден, зависи от вашето здравословно състояние.

Важно е да сте наясно с разликата между добавена захар и естествена захар. Най-добре е да направите избор в полза на естествени сладки продукти: плодове, мед, сиропи. Например фурмите едва ли отстъпват по сладост на шоколадите, но съдържат и много микроелементи и фибри. По-добре е напълно да откажете бялата захар, да я замените със сироп от йерусалимски артишок или сироп от агаве. Храните с добавена захар също трябва да бъдат ограничени.

Вредна ли е за захарта в плодовете

Плодовете са богати на редица полезни вещества, от които организмът ни се нуждае за изпълняването на жизненоважните функции. Те съдържа...

Как влияе приемът на голямо количество захар?

Преди време здравните експерти смятаха, че консумирането на храни с високо съдържание на мазнини е причината за сърдечните заболявания. В днешни дни все повече настъпва идеята, че диетата с високо съдържание на захар може също да повлияе на риска от сърдечни заболявания. Според проучване мъжете, които консумират повече добавена захар, са изложени на риск от смърт от сърдечни заболявания, отколкото тези, които ядат по-малко добавена захар. В допълнение, излишният прием на захар е свързано със затлъстяване, високо кръвно налягане и заседнал начин на живот. Голямото количество захар може да увреди мозъка, ако приемате сладки храни в дългосрочен план. В краткосрочен план приемът на захар може да намали способността ви да се фокусирате.

В същото време, ако наблягате на сладкото, може да допринесете за получаване на състояния на депресия или тревожност.

Към момента средното потребление за всички възрастови групи надхвърля този праг поне два пъти. Работещи в хранителната индустрия казват, че вече работят за намаляване на захарта, добавена към продуктите им. Някои активисти за здравословно хранене казват, че храната трябва да бъде ясно етикетирана, така че хората да могат да видят с един поглед колко чаени лъжички захар са консумирали, когато са яли конкретна храна.

Как да намалим желанието за сладко?

След задълбочено проучване и разговори с експерти е съставен списък с това кои храни могат – или не – да обуздаят глада ви ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com