Седем неща, които се случват когато преядем

5241
Седем неща, които се случват когато преядем
Снимка: iStock/Guliver

Чудите се защо не е добра идея да преяждате? Внимавайте като сядате на маса! 

1. Стомахът ви се разтяга.

"Стомахът ви е много еластичен ... като йога панталони!" Точният размер варира от човек на човек, но средностатистическият възрастен може да побере около един литър. Когато ядете огромна храна, стомахът може да се простира до четири литра. Въпреки това, когато преяждате, особено донякъде редовно, стомахът ви може да се разтегне постоянно. Така че тези, които редовно се хранят, чувствайки се сити, може да имат по-големи стомаси от тези, които не го правят, което ги кара да се нуждаят от повече храна, за да се чувстват сити ... много порочен кръг. И има фактори, които могат да влошат тази ситуация още повече. Когато пиете сода или бира по време на вечеря, тези газове внасят въздух в това стомашно и чревно пространство, като го пълнят допълнително. Сведете газираните напитки до минимум и опитайте чай от джинджифил.

2. Неизправности на стомашната тъкан.

Тъканта при отваряне на стомаха, която казва на мозъка, че сте пълен, може да се повреди. Тази част от тялото ви се нарича „електрическа тръба“. Този път по същество „пита“ мозъка ви дали тялото ви е пълно и сито. В рамките на 20 минути мозъкът сигнализира и ви уведомява, че сте сити. Но ако преядете, рискувате това неправилно функциониране в дългосрочен план, затруднявайки мозъка ви да разпознае пълнотата.

3. Мозъкът ви има реакция, подобна на пристрастяване.

Как да се справим с преяждането

Всеки има такива дни. Голяма чиния спагети, после шоколад и чипс на дивана. Разбира се, човек може да си позволи това удоволствие. Но о...

Тази „изключително вкусна храна“ може да има интересни - и вероятно опасни - ефекти върху мозъка. Прекомерната консумация на тези изключително вкусни храни може да предизвика невроадаптивни реакции в системата за възнаграждение на мозъка, подобни на тези, наблюдавани при пристрастяването, така че ако някога сте се чудили дали захарта всъщност е наркотик, ето ви доказателство.

Нека да разгледаме как става това: Когато се храните редовно, изпитвате нормално чувство на глад, когато имате нужда от храна. Това е така, защото хормонът, наречен грелин, се повишава преди хранене и стимулира апетита. Същите нива на хормоните намаляват след консумация на храна. Тогава се чувствате сити и можете да продължите с деня си.  С високо съдържание на мазнини и захар, грелинът остава повишен дори след хранене. Това означава, че не се чувствате толкова сити и мозъкът ви не знае кога да спре.

След това има чувството на зависимост, благодарение на освобождаването на допамин. Освен че влияе на апетита, грелинът активира и допаминергичния нервен път, участващ в регулирането на възнаграждението и мотивирането на поведението; така че като ядете мазни и сладки храни, нивата на грелин остават повишени, което активира допаминергичния път за освобождаване на допамин - започвате да жадувате за тези изключително вкусни храни, защото тези храни ви карат да се чувствате добре поради отделянето на допамин. Това води до доста порочен кръг. 

Опасната територия е, когато се чувствате така, сякаш не можете да „напуснете“ храната, защото телата ни са естествено твърди, за да търсят висококалорични храни.

4. Хормоните се освобождават и мазнините се складират.

8 трика, с които да спреш да преяждаш

Когато сме под стрес, сме склонни да похапваме много повече от нужното. Понякога го правим и защото ни е скучно или пък поради наличиет...

Докато грелинът стимулира апетита, други хормони го държат под контрол и стимулират пълно усещане ... но този процес може да отнеме до 20 минути, така че ако ядете бързо и хищно, може да ядете далеч над пълнотата, преди мозъкът ви да получи бележката.

Оксинтомодулин и пептид тирозин тирозин (известен също като PYY) са хормоните на ситостта, които ви карат да се чувствате сити. Те се секретират от червата, когато ядете висококалорична храна и когато това достигне мозъка, това ви казва, че сте сити. Освен това хормонът, наречен лептин, казва на мозъка колко енергия имате в момента и колко храна ви е необходима - нещо като банкова сметка, която живее от заплата до заплата. Той се съхранява като мазнина, вместо да се преобразува в енергия ... Знам, че това изглежда очевидно, но да, преяждането е равно на допълнителни мазнини. Това важи особено за храни, които съдържат високофруктозен царевичен сироп, за който е доказано, че увеличава натрупването на мазнини. Увеличаването на приема на въглехидрати драстично може да доведе до увеличаване на експресията на гени, участващи в de novo липогенезата, което по същество е превръщането на хранителните въглехидрати в мазнини, които след това се съхраняват в тялото.

Просто казано, колкото повече захар и въглехидрати ядете, толкова повече ще се съхраняват като мазнини, ако не сте активни.

5. Кръвната захар се развихря.

Когато се напивате панкреасът произвежда допълнителен инсулин, за да обработи захарното натоварване от въглехидратите и да го отстрани от кръвта. Вашето тяло ще произвежда инсулин, докато мозъкът ви научи, че нивата на захарта в кръвта са безопасни. Но хормоните не се движат толкова бързо, колкото си мислим, че се движат. Докато мозъкът ви получи бележка, че кръвната ви захар отново е нормална, нивата ви често са твърде ниски и под здравословния праг. Това води до изтощение, световъртеж, гадене и дори депресивни симптоми.

Защо ядем толкова много и как да се справим с проблема?

Преяждането е не по-малко лош навик от злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето. Апатия, хронична умора, заболявания на вътрешните орга...

Тези симптоми често ни карат да искаме да ядем повече храна, особено въглехидрати. 

6. Може да имате киселини.

Стомахът ви произвежда солна киселина, за да разгражда храната. Повече храна, повече киселина, за да дразнят лигавицата на стомаха и да се промъкнат в хранопровода. Това е, което води до усещане за парене и дискомфорт. 

7. Начинът ви на хранене и сън се отхвърлят.

Циркадният ритъм, който контролира кога искате да спите и кога искате да ядете, ще бъде отхвърлен. Ако преядете, този часовник може да се измести и всъщност да ви накара да ядете повече. Така че не само ще бъдете жадни за това или две ястия, но дори можете да се събудите гладни посред нощ или да почувствате допълнителен глад на следващата сутрин, което ще доведе до ядене още повече. Това също така нарушава режима на сън, което води до по-малко спокоен сън, което може да доведе до умора и раздразнителност, което почти винаги води до пица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно