След 40: с какво и как да се храним, за да не качваме килограми?

2497
След 40: с какво и как да се храним, за да не качваме килограми?
Снимка: iStock/Guliver

С напредването на възрастта настъпват различни промени в тялото ни, най-вече свързани с хормоните и метаболизма. Особено трудно започва да се оказва отслабването след определена възраст, което отново си има своите обяснения. Обаче с правилната грижа за здравето и тялото, плюс здравословно хранене, може да си спестите доста нежелани ситуации и промени с тялото, както и да поддържате доброто си здравословно състояние. Ето няколко полезни съвета от нас за хората над 40, които искат да избягнат напълняването.

С какво и как да се храним след 40?

Избягвайте рафинираните зърна

Зърната са 2 основни вида: цели и рафинирани. След определена възраст, но и като цяло, е добре да залагате главно на целите зърна, които са богати на витамин В, калий, магнезий и фибри. Тези елементи значително помагат за доброто храносмилане и понижават рисковете от развитието на диабет, проблеми със сърцето и наднормено тегло.

5 опасни за здравето храни, които увеличават висцеларната мазнина

Консумирайте ядки

Ядките са богати на много полезни елементи, полезни мазнини и са нисковъглехидратни. Те съдържат и добро количество антиоксиданти, които се борят с възпаленията и свободните радикали в организма ни. Ядките са много полезни и за сърцето. Но все пак са калорични, така че особено внимавайте с приетото количество на ден.

Консумирайте леща

Лещата е добър източник на витамин В9 и фолиева киселина. Лещата спомага за понижаване нивата на лошия холестерол и намалява рисковете от диабет, наднормено тегло, заболявания на сърдечно-съдовата система и др. Така любимата на много от нас леща е богата и на селен - минерал, който не се среща често в такова количество в други храни, а е особено полезен в борбата с рака и други здравословни проблеми.

Японски правила за здравословно хранене

Наблегнете на добрите бактерии

Много е важно да поддържате баланс на чревната микрофлора, за да е добро и цялостното ви здравословно състояние. Консумирайте храни, богати на пробиотици, сред които са например киселото мляко, кефирът, комбучата и др. Особено добро влияние оказват на жени в предменопауза.

Включете рибеното масло

Рибеното масло е отлична хранителна добавка, ако не консумирате често прясна риба или просто не сте неин почитател. Рибата е богата на омега-3 мастни киселини и витамин Д, които са полезни за цялостното ни здраве, предпазват ни от болести като диабет, хипертония, заболявания на сърцето, депресия, рак, шизофрения и др. За рибеното масло и рибните продукти като цяло също се казва, че спомагат за облекчаването на някои симптоми при жените в менопауза. Препоръчително е да консумирате риба от 1-3 пъти в седмицата, като отличен избор са сьомгата, херингата, пъстървата, сардините и т.н.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com