Японски правила за здравословно хранене

16884
Японски правила за здравословно хранене
Снимка: brunoming / Pixabay

Има японско правило да останете стройни за цял живот. Това е древен трик, който се използва от поколения и според създателите му е много по-добър, отколкото да следвате всяка нова екстремна диета, която се превръща в тенденция.

Правилото всъщност е древен трик, наречен Hara Hachi Bu. Той се основава на правило, създадено в Япония, което  ви помага да сте в хармония с тялото си и да се научите да слушате какво се случва с вас. Това е начин на хранене, следвайки интуицията, която според някои експерти е един от най-добрите инструменти които имаме, за да се храним здравословно.

Трябва „да ядем по-малко, за да живеем по-дълго “ - това е японско правило, което идва от Окинава, една от районите с най-дълго живеещите хора в света и е доказано многократно.

Какво е Хара Хачибу?

Правилото е да не сте напълно сити всеки път, когато ядете, а да достигнете до 80% от капацитета си, в допълнение към увеличаване на консумацията на здравословни храни и намаляване на тези, които не осигуряват достатъчно хранителни вещества и ползи (като нездравословна храна, захар и лоши мазнини).

Това са 5-те основни ключа:

- Яжте повече риба: Правилото гласи, че трябва да ядете риба 2 до 3 пъти седмично, за да намалите консумацията на червено месо и да имате по-лек протеин, който може да се придружава с всякакви други храни.

- Зеленчуците са "звездата": зеленчуците трябва да се добавят във всяко от ястията и за да има добро количество, те трябва да заемат поне половината от чинията. Това ще ви помогне да имате всички основни хранителни вещества.

- Минимум животински мазнини и захари: Трябва да замените растителните храни и мазнините с по-здравословни, което помага за по-здравословен начин на живот като цяло.

- Ядки: включително орехи, бадеми и други подобни неща, които също осигуряват фибри и протеини и ви предпазват от бързо чувство на глад след хранене.

Тайната падна! 10 неща, които правят хората, които никога не дебелеят

Тези, които ядат много и не напълняват, често са наричани „магьосници“, но не става въпрос за магическите им способности. Ч...

- Яжте достатъчно протеин: Препоръчва се също да добавяте порции протеин при всяко хранене, за да избегнете загубата на мускули с годините, но трябва да сте сигурни, че не го добавяте само под формата на животински продукти. Това също ще ви даде по-добра енергия.

Как друго трябва да спазвате?

- Избягвайте мита за чистата чиния 

Не става дума за изяждане на всичко в чинията, особено ако порцията е много голяма. Японското правило гласи, че трябва да се вслушвате в тялото си, за да избегнете яденето "до спукване ".

- Не яжте прекалено гладни

Храни за добро настроение

Хуморът и душевното състояние са нещо много любопитно: както всичко в психологията, това зависи от много фактори и да бъдем в добро или...

Не бива да позволявате на тялото ви да стигне до точката, в която стомахът ви ръмжи от глад, тъй като твърде "гладното" хранене може да доведе до преяждане.

- Яжте бавно

Дъвчете добре всяка хапка и не бързайте, това ще позволи на сигнала да стигне до мозъка, да му "каже", че сте сити, като по този начин няма да прекалите с храната.

- Фокусирайте се върху вкуса (и гледайте размера на чинията)

Изборът на по-малка чиния може да създаде илюзията, че ядете повече, което ви помага да се чувствате по-доволни. И не на последно място - обръщате внимание на храната, така че да й се наслаждавате повече и да ядете по-интелигентно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com