Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слушайте класика, докато „блъскате”

21 януари 2013, 17:29 часа

Британско изследване установи, че музиката помага да хората да извлекат максимална полза от тренировката, но бързите денс парчета, предпочитани от фитнес залите, не са непременно най-доброто, съобщи БГНЕС. Класическата музика може да предизвика по-добри резултати. Съветът е на невролога Джак Луис, който анализирал изследвания в тази област, за да състави списък с музикални съвети към хората, стремящи се да влязат във форма.

Според него макар различни изследвания да показали, че музиката позволява на хората да правят упражнения малко по-усилено и малко по-дълго, класическата музика има особено благоприятно въздействие. За разлика от хората, които тренират без никаква музика, звученето на класическа музика помага за отпускането на тялото.

"Енергична, но не прекалено бърза класическа музика е идеална за фитнес зала. Релаксиращите качества на класическата музика намаляват сърдечния ритъм, кръвното налягане и възприятието за напрягане. Освен това релаксиращата музика намалява нивата на кортизол в тялото, хормона, свързан със стреса. Препоръчвам симфония Номер 4 на Бетовен, четвърта част", заяви Луис, който е независим консултант.

Той препоръчва също съчетаването на музиката със сърдечния ритъм, като по-бързият ритъм е по-добър с увеличаването на усилията в тренировката. Бързият ритъм не само е по-мотивиращ, но също инструктира мозъка да енергизира тялото. Лекарят препоръчва песента на Майкъл Джексън Rock with You за сърдечен ритъм от 116 удара в минута, който е типичен при загрявка.

Когато усилията нараснат и сърдечният ритъм достигне 140 удара в минута, най-подходящи са произведенията на Бетовен. Когато упражненията достигнат връхната си точка със сърдечен ритъм от около 180 удара в минута, бързият ритъм на песента на Тайни Темпа Pass Out би осигурила необходимата мотивация.

Нежният ритъм на парчето на Джони Кеш Heart of Gold помага при намаляване на ритъма на тренировката. Сред другите съвети на д-р Луис, който получил поръчка за изследването си от сайта rara.com, са слушането на музика преди и по време на тренировка и избирането на песни със сантиментална стойност.

Редактор: Надежда Иванова

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес