Сол във вода и още 2 великолепни метода за идеалното измиване на ягодите

9538
Сол във вода и още 2 великолепни метода за идеалното измиване на ягодите
Снимка: iStock/Guliver

Вкусният сочен плод - червената ягода, е любим на децата, но и на възрастните. Ягодите са подходящи както за предястие или лека закуска, така и за вкусен десерт. Използваме ги за направата на много сладкиши, сокове, смутита и какво ли още не. Може да ги направим на вкусен компот и да ги консумираме през цялата зима. Но е от съществено значение ягодите да се измиват правилно, без да се увреждат вкусовите им качества и без да се смачкат или разпаднат.

Ягодовото зрънце съдържа в себе си прашец и доста бактерии, които не са видими за човешкото око. Патогенните организми в ягодата е добре да се премахват, за да не дразнят стомаха ни. Често пъти оранжерийните ягоди съдържат в себе си неприятни пестициди и различни вредни химикали. Затова е от съществено значение тяхното перфектно измиване.

Ето какво може да засадите през юли

Ако си мислите, че засаждането на зеленчуци и плодове отдавна е приключило, грешите. Дори през юли може да засадите някои култури. Опи...

А сега вече е време да ви кажем няколко изпитани метода как да измиете правилно ягодите, които сте си купили или откъснали.

Първи метод

Сипете около литър вода в дълбок съд. Към него добавете десет грама сода за хляб. В получения разтвор изсипете ягодите и ги накиснете в продължение на десетина минутки. След това ги извадете и ги изплакнете - или една по една, или в гевгир ако са повечко. Това е най-бързия е прост метод. Той гарантира сравнително добро почистване на плода.

Втори метод

Пуснете обилно хладка или студена вода. Измийте ягодите под нея, като ако го направите ягода по ягода, ще е най-ефективно. След като са добре измити и изчистени от полени и бактерии, е добре да ги попарите. Този път е препоръчително да използвате гореща вода, като ги залеете накуп в някаква купа, за да не се опарите. Това ще премахне всякакви неприятни патогенни организми и бактерии, вредни за перисталтиката на червата ви. След попарването им е хубаво да ги накиснете в студена водичка в продължение на десет-петнадесет минути. Така плодът ще бъде изцяло почистен от неприятните пестициди, с които се отглежда.

Черешите и ягодите могат да станат опасни, ако превишим определено количество

Може и да ви звучи невероятно, но неограничената консумация на череши, вишни и ягоди може да се превърне в опасност за здравето ви. Обо...

Ако се притеснявате, че ягодите могат да загубят вкуса и аромата си с подобна обработка - недейте, това няма да се случи. Ще се радвате на оригиналния им вкус - точно такъв, какъвто е бил по време на откъсването на ягодата.

Трети метод

Половинка чаена лъжичка сол се разтваря в литър вода. След като се разтвори солта, ягодите се потапят в нея и се оставя да преседят тридесет минутки. След което могат да се приплакнат или измият една по една под течаща струя вода.

Важно е ягодите да се измиват по правилен начин, за да се премахнат всякакви мръсотии, паразити, пестициди и бактерии. Калта и полените също полепва по тях и е възможно ако ягодите не са измити добре, хората с алергии да имат проблеми при консумацията им.

Важно е плодовете да са чисти и да няма вредни химикали по тях. Тези методи на измиване могат да послужат и за други плодове, но най-ефективни са при ягодите, защото не ги повреждат и не премахват вкусовите им качества.

Как се замразяват ягодите, че да можем да си ги хапваме и през зимата

Ягодите са любим плод на малки и големи. Често ние се чудим как можем да ги запазим за по-дълго време и дори за зимата. Това е царски п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 30 април 2024
Стихотворение за 30 април 2024

"Те сега си отива"   Тя сега си отива, още днес си отива.   Тази рокля е тъмна и така й отива. Тя е малка и хитра - на лисичка прилича, но...