Стана ясно защо на някои мъже им се раждат само дъщери

20330
Стана ясно защо на някои мъже им се раждат само дъщери
Снимка: iStock/Guliver

От часовете по биология всеки знае, че за определянето на пола на плода има влияние мъжкият генетичен материал. В нашето съвремие все още науката не е открила всички съществуващи гени и няма пълна сигурност за това каква е предразположеността на човека за сформиране на поколение - дали ще има само синове, или само дъщери. Но все пак, всички сме чували приказки от бабите и дядовците за причините защо един мъж има само дъщери. Нека погледнем и от научна гледна точка на база фактите, с които разполагат учените до момента:

ДНК и родословие

За наследствената информация отговарят хромозомите - те носят информация както за външните белези на индивида, така и за неговите способности. Те са изградени от протеин и една ДНК молекула. Наясно сме, че половите хромозоми са x и y и следователно - женска и мъжка молекула. Мъжкият хормон тестостерон синтезира и двата вида молекули, докато женските органи могат да произвеждат само х-хромозоми. Ако имаме само х - на бял свят ще се появи момиче, а ако присъства и у - момче. От научна гледна точка се твърди, че х-спрематозоидите имат по-дълъг живот от у-сперматозоидите, но все пак влияние оказва и индивидуалното състояние на мъжа. 

Възможно е провеждането на спермографско изследване, благодарение на което да се изчисли максимално приблизително разликата в продължителността на живота на х и у молекулите. По този начин може да се дадат и съвети колко дни преди овулацията на жената е препоръчително да се осъществява половият акт преди да умрат молекулите. 

Процедурата обаче не е особено достъпна от финансова гледна точка и по-скоро се извършва при трудности със зачеването, а не за да се изчисли кой е най-подходящият момент за зачеването на син или дъщеря.

Разбира се, немалко влияние оказват и гените на бащата за определянето на пола на бъдещото дете. Учените от британския университет в Абъристуит проведоха проучване върху няколко двойки, очакващи своето дете. В изследването са включени 927 семейства и са разгледани техните родословни данни. По този начин цялостната картинка на статистиката включва около половин милион души. Резултатите от проучването сочат, че при бащите с много братя е по-вероятно да се очаква раждането на момче. Докато момиче е по-вероятно да се роди при баща с повече сестри и лели в семейството, отколкото братя или чичовци например. 

Друго интересно откритие е, че момичетата се раждат най-често в семействата, в които хората са с кръв от първа или втора група, а момчетата - с трета или четвърта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com