Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

869
Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите
Снимка: Istock

Печурките са най-често срещаният вид ядливи гъби, използвани в кулинарията. Това е съставка, която може да допълни почти всяко ястие, било то месо, риба, юфка или макарони. Въпреки това, има хора, които все още се чудят дали се ядат пънчетата не само на печурките, но и по принцип на всички ядливи гъби?

Полезните свойства и приятният вкус на ядливите гъби по принцип и на печурките в частност са известни на хората отдавна. Важно е гъбите да бъдат добре почистени и термично обработени преди консумация, тъй като те са способни да абсорбират вредните компоненти на околната среда.

Какво не трябва да се яде в комбинация с гъби?

Как се чистят гъбите?

Изтриване

С влажна хартиена кърпа внимателно избърсвате всяко видимо замърсяване. Използвайте мека четка или сгънете хартиена кърпа на конус, за да отстраните предпазливо остатъците по деликатните мембрани под капачката.

Изплакване

Силно замърсени гъби или такива, които съдържат пръст на труднодостъпни места, могат бързо и лесно да се изплакнат с хладка вода. Но контактът с водата трябва да се сведе до минимум, така че печурките да не абсорбират влагата. Така при готвенето им няма да се отдели твърде много течност. След като измиете гъбите, ги подсушете с хартиена кърпа и ги сложете да изсъхнат върху решетка, като оставите разстояние между всяка гъба, за да може въздухът да циркулира свободно. Печурките трябва да се готвят възможно най-скоро след измиване с вода, защото бързо започват да се развалят.

Как да пържим печурки?

Пържените във фритюрник гъби са вкусна гарнитура, която е идеална за готвене през есента и зимата. Пърженето им е лесно: просто ги обелвате и нарязвате на резенчета, след това ги потопявате в галета и ги запържвате в много растително масло, най-добре зехтин – резултатът е хрупкаво, ароматно и вкусно ястие.

Пържени гъби

Съставки: 500 г пресни печурки, 100 г брашно, 100 г галета, 1 с. л. мляко, сол и черен пипер на вкус, зехтин.

Какво никога не се яде с гъби?

Как се готвят?

Обелвате гъбите и ги нарязвате на едро. В купа разбивате яйцата с млякото, щипка сол и черен пипер.
Вземате 2 чинии. В първата сипвате брашно, а във втората - галета. Потопявате гъбите първо в брашното, след това в яйцето, после в галетата и ги поставяте върху хартиена кърпа.
Загрявате зехтина в тиган и когато той заври, запържвате гъбите за 3 минути, като ги обръщате от време на време. Поставяте пържените гъби върху хартиена кърпа, за да се отцеди излишната мазнина. Посолявате ги и сервирате горещи.

Пържените гъби се консумират веднага след приготвянето им, но можете да ги съхранявате в херметически затворен съд 1 ден в хладилник. Преди да консумирате гъбите, ги загрейте в микровълновата за половин минута, докато станат хрупкави.

Ако са ви хартисали пънчета от гъби, не бързайте да ги изхвърляте и въобще не се съмнявайте дали можете да ядете пънчета от ядливи гъби. Щом са от ядливи, значи се ядат. Приготвят се по различни начини и всеки може да избере метода, който му харесва най-много.

Пълнени печурки

Съставки: 10 големи печурки, 100 г кашкавал, 1 морков, 1 глава лук, зехтин, сол, пипер.

Как се готвят?

Измивате гъбите, отделяте шапките от пънчетата. Обелвате лука и морковите. Нарязвате лука и пънчетата, а морковите настъргвате. Загрявате зехтина в тиган и задушавате зеленчуците, докато омекнат – това е плънката. После ги охлаждате.

Напълвате шапките с готовата плънка, намазвате отгоре с малко сметана, поръсвате с настърган кашкавал и нареждате в тава за печене. Поставете тавата в предварително загрята до +180°C фурна за 15 минути. Сервирайте топли!

Така ще се уверите, че пънчетата на печурките са годни дори за празнична трапеза.

Приятен апетит!

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com