Какво никога не се яде с гъби?

42368
Какво никога не се яде с гъби?
Снимка: congerdesign / Pixabay

Гъбите имат значение за изхранването на човечеството и ядливите видове се използват като храна векове преди новата ера. Още древногръцкият учен Теофраст говори в своите трудове за печурките и трюфелите и значението им като храна за хората. Богати на вода, витамини от група B, РР, D, А и минерали, те са пълноценна храна, която допринася за поддържането на добро здравословно състояние.

Значението им за човечеството обаче далеч надхвърля кулинарната им слава. Гъбите са ценни за биосферата, тъй като участват в разграждането на органичните съединения чрез гниенето и минерализацията, спомагат за увеличаване на плодородието на почвата, участват в храненето на някои дървета, растения и цветя, без които то е невъзможно.

Сред видовете гъби има и такива, които са ценни за производството на антибиотици и други лекарства, за приготвяне на пиво и вина. Сред гъбите има и отровни, които съдържат опасни токсини, способни да отнемат човешки живот, поради което събирането на ядливи гъби е отговорна и трудна задача. Освен кои гъби не се ядат важен въпрос е и какво не се яде с гъби и какви са причините да говорим за опасни и непрепоръчителни комбинации с гъби.

Какво никога не се яде с гъби?

В България хапваме гъбите с месо, ориз и с всевъзможни комбинации от зеленчуци. Оказва се, че едновременната консумация на гъби и ориз е неприемлива, тъй като оризът възпрепятства усвояването на минералите и протеините от гъбите и по този начин понижава полезните им свойства. Ако обаче консумирате гъби заради вкуса им и удоволствието от храненето, а не заради хранителната стойност, може да ги комбинирате с ориз, комбинацията не е вредна за здравето просто е по-малко хранителна. Какво друго не се яде с гъби и има ли опасни хранителни комбинации, които задължително да избягваме?

Сериозен удар по черния дроб: Храните, които не трябва да се комбинират с гъби

  • Шунка с гъби е неприемлива комбинация, която организмът не съумява да усвои. Същото се отнася за колбасите като цяло. Чисто месо с гъби е приемлива комбинация, макар някои източници да я сочат като натоварваща черния дроб, но преработените колбаси, съдържащи консерванти и куп добавки, съчетани с гъби, не просто не са пълноценна храна, но могат да навредят на здравето ви, поради което се препоръчва да избягвате тази комбинация.
  • Комбинация, на която следва да обърнете особено внимание, е тази на гъбите с алкохол. Тя може да се окаже опасна за здравето и да причини гадене, повръщане, главоболие и други подобни на махмурлук симптоми, които не са свързани с алкохола, а с гъбите. Някои от тях съдържат коприн – химикал, който става токсичен, когато се комбинира с алкохол. Летален изход е малко вероятен, но ще се чувствате толкова зле, че едва ли ще замезвате отново с гъби, когато държите чаша с питие в ръката си. Най-добре заложете на сигурно и не сервирайте или консумирайте гъби с алкохол.
  • Сред комбинациите, които не се препоръчват, са гъби с боб, целина или грах. Тези зеленчуци са богати на белтъчини, подобно на гъбите, и са тежки храни. Бобът подува стомаха и създава усещане за тежест, а ако към него добавите гъби, ситуацията става още по-неприятна. Комбинацията не е опасна или отровна, но със сигурност дълго след хапването ще ви е тежко и неприятно.
  • Тежест и дискомфорт предизвиква и комбинацията на гъби с тестени изделия и хляб. Това вероятно звучи странно на хапващите често пица с гъби. Все пак обърнете внимание, че върху пицата количеството гъби е минимално, поради което не е и опасно за храносмилателната ви система и не създава проблеми.

Всички други комбинации са приемливи, но ви препоръчваме да опитате гъби с картофи – изключително балансирана, полезна за здравето и вкусна комбинация.

Гъбите свалят холестерола за дни, ето как трябва да ги ядете

За кого са вредни гъбите?

Дори най-подходящата комбинация с гъби се оказва вредна, ако страдате от определени хронични заболявания или имате алергия към гъби, която се среща рядко, но може да бъде опасна. Не се препоръчва консумацията на гъби и ако:

  • Страдате от автоимунни заболявания като артрит, лупус, множествена склероза и други, тъй като гъбите стимулират имунната система, което води до изява и по-силна симптоматика от страна на автоимунните заболявания. За пациентите с автоимунни заболявания са забранени имуностимулантите и храните, които подсилват имунната система каквито са именно гъбите
  • Бременните дами следва да внимават с консумацията на гъби. Същото се отнася и за кърмачките.
  • Пациентите, страдащи от проблеми с храносмилателната система, е добре да ограничат и редуцира до минимум консумацията на гъби или да я преустановят, тъй като гъбите са тежка храна и могат да усилят неприятните усещания при хората с храносмилателни проблеми.

Препоръчва се консумацията на гъби да бъде умерена, като се внимава с избора им, начина на приготвяне и съчетаване с други храни на масата, за да се възползвате от пълноценните свойства на гъбите без вреди за здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com