Стрес - ето как да го преодолявате

2650
Стрес - ето как да го преодолявате
Снимка: Pexels

Стресът е естествената реакция на тялото към всякакъв вид заплаха. Това може да се дължи на професионални или лични житейски проблеми, финансови проблеми, раздори с приятел, проблеми с връзката или много други неща. Независимо от текущите ви житейски обстоятелства, има няколко доказани начина за намаляване на стреса.

1. Разходка

Можете да направите кратка разходка, за да се отървете от стреса. Само 10-15 минути разходка ще ви помогнат да успокоите ума и тялото. Ходенето повишава ендорфините, които са мозъчни химикали и предизвикват чувство на еуфория.

2. Слушайте успокояваща музика

Музиката действа като естествен регулатор на стреса и помага за изчистване на ума и успокояване на ежедневната тревожност. По време на стресови ситуации слушайте мека и успокояваща музика, за да намалите хормоните на стреса, да забавите сърдечната честота и да понижите кръвното си налягане.

3. Практикувайте дълбоко дишане

10 начина да облекчите стреса след дълъг работен ден

Когато сме стресирани по време на работа, пулсът ни се ускорява, кръвта тече по-бързо през тялото и ставаме много по-раздразнителни. То...

Дихателните упражнения намаляват нивата на кортизол и помагат на тялото ви да се отпусне, когато сте под стрес. Може дори да причини временен спад на кръвното налягане и тревожност.

4. Смейте се

Смехът е най-доброто лекарство за облекчаване на стреса, физическото изтощение и умората. Понижава нивата на кортизола, подобрява приема на кислород и въздух, стимулира сърцето, белите дробове и мускулите.

5. Масаж

Нежният масаж помага за намаляване на болката и също за облекчаване на стреса. И, така следващия път, когато се притеснявате или нервите, направете си добър масаж. Можете да избирате между масаж на цяло тяло или просто добър масаж на главата.

6 признака, че сте под стрес, без да го съзнавате

Не винаги е лесно да седнете и кажете какво ви тревожи. Може дори да нямате време за това или да си мислите, че всичко в живота ви е пе...

6. Прекарвайте време с домашен любимец

Това може да се окаже изключително полезно за вашето благополучие. Наличието на домашен любимец ще ви помогне да се наслаждавате на живота, да подобрите нивата на стрес на хормона окситоцин и да намалите производството на кортизол.

7. Чаша зелен чай

Когато се чувствате стресирани, направете почивка и се насладете на чаша зелен чай. Зеленият чай съдържа мощни антиоксиданти, които имат успокояващ ефект върху ума и тялото. Също така съдържа аминокиселина, която насърчава релаксацията и подобрява фокуса.

8. Хапнете малко черен шоколад

Как да се борим със стреса в ежедневието

Несъмнено всеки изпитва стрес под някаква форма, ако говорим за ежедневието си на работа, безкрайните задачи за свободното време и дома...

За да облекчите стреса, винаги можете да разчитате на тъмен шоколад. Той помага за освобождаването на "щастливи химикали", известни като бета ендорфини в мозъка. Шоколадът помага за намаляване нивата на хормоните на стреса в тялото ви.

9. Дъвка

Изненадващо е просто, но може да дъвчете любимата си дъвка, за да намалите кортизола в тялото си и да облекчите стреса. Дъвката, дори може да намали тревожността и да подобри бдителността и производителността.

10. Забравете за вашия смартфон

Обичайната употреба на смартфон е основен фактор за увеличаване на стреса. По време на дигитални социални обмени може да изпитате повишени нива на стрес и тревожност. Може също да причини повишени нива на агресия, депресия и невъзможност за фокусиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com