Стресирани домати – що е то?

8421
Стресирани домати – що е то?
Снимка: iStock

Според ново проучване растенията също се стресират. А когато това се случи - издават звуци. Хората обаче не ги чуват, защото честотата им е в ултразвуковия диапазон, научаваме от публикация на АРД.

Като пукане на фолио с балончета

Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?

Един от основните въпроси, които имат начинаещите градинари, е кога да засеят доматите. Времето за засаждане на домати зависи от това к...

Изследователите обясняват, че звуците в ултразвуковия диапазон са различими за много бозайници и насекоми от разстояние до пет метра. За целите на проучването учените поставили специални микрофони на около 10 сантиметра от растенията, пише германската обществено-правна медия. Записите са направени в звукоизолирано помещение и в оранжерия.

Звуците, които растенията издават, са в диапазона между 20 и 100 килохерца - твърде високочестотни за човешкото ухо. Изследователите обаче успели да обработят така записите, че да могат да ги чуят: звукът може да бъде оприличен на пукането на балончета върху изолационно фолио.

Алгоритъм оценява звуците според типа стрес

Изследователите се фокусирали върху доматите и тютюна и проучили реакциите на тези растения при различни условия, обяснява АРД. При един от експериментите растенията не били поливани достатъчно, а при друг - стеблата им били подрязани. В тези случаи те издават въпросните звуци. А дали го правят, за да общуват по някакъв начин с други организми, остава неясно.

За сравнение екипът от учени направил опити и с растения, чиято среда по никакъв начин не е била изменяна. Резултатите показват, че "стресираните" растения издават много повече звуци от другите, пише АРД. Когато са подложени на стрес, растенията издават между 30 и 50 тона на час. Ако не са стресирани, доматите не издават никакви звуци, обяснява един от учените, работил по проекта в Университета в Тел Авив.

Засяване на ДОМАТИ от семена: Стъпка по стъпка

Доматите, откъснати от собствената ви градина, носят повече наслада и са със сигурност по-вкусни от тези в магазина. За ваше щестие дом...

Изводите може да са полезни за агрикултурата

Други растения, например царевицата или пшеницата, също издават звуци, когато са под стрес, обясняват учените пред АРД. "Най-вероятно растенията ще издават звук и когато ги режем”. Екипът вече е установил, че кактусите, лозята и копривата също издават звуци.

Според изследователите тези открития могат да се приложат в агрикултурата. С помощта на аудиозаписите например може да се следи състоянието на посевите и растенията в оранжериите и така да се оптимизира напояването им.

Балончета въздух в съдовата система на растенията

Учените смятат, че причината за този феномен се крие вътре в самото растение. Проучвания показват, че в растенията се оформя т.нар. кавитация вследствие на стрес, причинен от суша. Най-общо казано това означава, че въздушни балончета се оформят в съдовата им система, които се отварят и затварят, като това предизвиква вибрации, обяснява АРД.

За начинаещите градинари: Това са основните грешки, които допускате при отглеждането на разсад домати и пипер

Дори разсадът на доматите и пипера да изглежда блед и слаб, все още има време да се поправи положението. Основното нещо е да знаете как...

Молекулярният биолог към Университета в Дюселдорф, Германия, Сибаж Кумар Санял смята, че начинът, по който е извършено проучването, е много добър. Сега лесно може да се разбере дали някое растение не е поливано достатъчно добре. За предстоящи изследвания обаче е важно да се обърне внимание и на други растения - освен доматите и тютюна.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com