Сватбен букет: история, традиции и поверия

3942
Сватбен букет: история, традиции и поверия
Снимка: iStock

Сватбеният букет е важен атрибут на сватбата, който е много по-стар, отколкото изглежда на пръв поглед. Смята се, че обичаят, който повелява булката да държи букет цветя в ръцете си, се е появил преди много векове, дори преди нашата ера. Но тогава растенията в украсата на булката са били по-скоро утилитарни: хората са вярвали в магическите свойства на растенията и са ги използвали в сватбените ритуали.

Например сред древните гърци, римляни и келти младоженката е трябвало да носи на врата си огърлица от ароматни билки, за да се предпази от всички зли духове. В Средновековна Европа обикновено се нареждало булката да носи през целия ден връзки чесън и лук. Острите миризми на подправките имали за цел да прогонят злите духове от беззащитната булка. В Гърция в допълнение към огърлицата момичето, на което предстои да се омъжи, вплитало в косата си вместо панделки див бръшлян - той символизирал вечната любов.

Но именно букетът в ръцете на булката се появява едва през XIX в. в Англия. На сватбата на кралица Виктория и принц Алберт за първи път булката имала в ръцете си свежи цветя (сред които преобладавал невенът). Както биха казали сега, Виктория поставила началото на тенденция, която веднага била възприета от цяла Европа. 

Оттогава насам букетът се превръща във важен атрибут от образа на всяка булка, а самите цветя за сватбения букет започват да се надаряват със символично значение. Те все повече се превръщат в послания. Всяко цвете символизирало нещо различно: любов, страст, нежност, преданост, срамежливост или привързаност.

Консервативните британски традиции за сватбения букет все още се спазват. Днес булките от обикновен произход отиват пред олтара с букет от теменужки или незабравки, но ако момичето е представителка на аристокрацията, то трябва да добави клонче мирта към незабравките (според завещанието на същата Виктория). 

Какво се прави, ако хванете букета на сватба?

Защо булката хвърля букет на приятелките си?

Обичаят да се хвърля нещо през рамо на приятелките се споменава в средновековните хроники. В онези времена обаче смисълът на тази традиция се е различавал от значението, което ѝ се придава днес. Всеки елемент от сватбената украса е бил смятан просто за талисман, който носи щастие.

Например момичето, което грабвало бижу или панделка от тоалета на булката, можело спокойно да разчита на голяма взаимна любов (но обичаят мълчал за времето на сбъдване на това пророчество). Подобно размиване на времевите рамки не пречело на представителките на нежния пол - в старите времена, в края на празника, когато гостите вече били доста подпийнали, роклята на булката била буквално разкъсвана на парчета.

Между другото, французойките, които винаги са се отличавали с практичност, предпочитали да пришиват цветята към роклята на жив конец - така те можели да бъдат извадени без особени затруднения, а роклята оставала непокътната. След време този обичай се трансформирал в традиция да се хвърля букет. В някои европейски страни щастливите младоженци хвърляли на неомъжените момичета бижута - мъниста, висулки или дори огърлици, но същите икономични французойки бързо разбрали, че по този начин няма да се разорят (и се спрели на букетите).

Що се отнася до нашата страна, тук обичаят да хвърляш букет зад гърба си възникна главно благодарение на американските романтични филми. Съгласете се, че сцената, в която щастливата младоженка, обръщайки се с гръб към тълпата от приятелки, случайно хвърля букет в тяхна посока, изглежда невероятно красива.

Какво се прави с булчинския букет след сватбата?

Флорална мода в сватбения букет

Разбира се, през цялата история на своето съществуване традиционният сватбен букет е променял вида си многократно. В епохата на класицизма на мода са били ръчно изработените портокалови букети. Цветята са били поставяни в хартиена или картонена фуния, покрита с копринен или сатенен плат, гипюр или дантела. Понякога фунийката за букета дори е била изработвана от порцелан или тънко сребро. В такава "ваза" букетът изглеждал като истинско произведение на изкуството. За щастие в онези дни букетът не се хвърлял зад гърба на булката. В началото на ХХ век на мода дойдоха строгите дълги букети. Те били съставени от цветя с дълги стъбла. Основната украса на такъв букет е била елегантна панделка.

В днешно време най-популярният вид сватбен букет е бидермайерският. Този стил на подреждане на букета възниква през XIX век в Германия. Цветята се събират по такъв начин, че готовата композиция да наподобява по форма топка, а стъблата са плътно закрепени, така че да е удобно на булката да ги държи в ръцете си. Букетът се украсява с дантела и панделки, които трябва да съответстват по цвят и текстура на роклята на булката.

Сватбен букет: знаци

Сватбата е вълнуващо събитие и съвсем не е изненадващо, че то е заобиколено от голям брой знаци и поверия. Разбира се, не на всички от тях трябва да се вярва, но на някои знаци на съдбата, за които се смята, че обещават щастие и дълъг съвместен живот, си струва да се обърне внимание. Например, булката трябва да получи сватбен букет от ръцете на младоженеца, след като се е състоял откупът. Именно в момента на предаването на букета щастливият бъдещ съпруг може да целуне любимата си - тогава е по-добре да се въздържа от целувки до сватбата или регистрацията в службата по вписванията. 

За да не изчезне щастието във въздуха, булката не бива да изпуска букета, подарен от младоженеца. Смята се за приемливо да го даде на майката за известно време или да го постави пред себе си на празничната маса. В западната традиция шаферката може да държи букета. Ако все пак се страхувате да не изпуснете букета, а в същото време да не ви сполети щастие от ръцете, можете да пришиете на сватбената рокля примка - закопчалка за цветя. Това, между другото, е доста разпространена практика за особено суеверните булки. Но не се препоръчва да се прикрепя букет в областта на талията - смята се, че последващите раждания могат да бъдат трудни.

Ако все още не планирате да се омъжвате, тогава появата на същите тези цветя в съня ще бъде добро предзнаменование за вас. Съществува мнение, че ако сте видели булчински букет в нощните си сънища, то собствената ви сватба е съвсем близо.

Как да изберете сватбения си букет?

Когато избирате сватбен букет, преди всичко трябва да се съсредоточите върху модела и плата на роклята си. Луксозната рокля, богато украсена, бродирана с мъниста или лъскави нишки, изисква чистота и скромност на аксесоарите. С други думи, без излишни украшения. Обратно, една скромна рокля може да се съчетае органично дори с екстравагантен букет, украсен с панделки или дори кристали.

Обърнете внимание и на формата на букета. За целта можете да се обърнете към цветар - специалистът ще ви разкаже подробно за възможните варианти. Има много от тях - кръгли, каскадни, букет-сфера, на порцеланов букет. Между другото, в съвременния свят, където традициите невинаги играят основна роля, букетът може да замени гривна от цветя или венец. Можете дори да се ограничите до цветя, вплетени в косата - спомнете си гърците! В този случай най-подходящи са цветя като фрезия, гардения или роза.

Не забравяйте за украсата на стъблата - в най-важния ден всичко трябва да е перфектно. Често флористите ги връзват здраво с панделки или плат, който съответства на цветовата гама на цялата сватбена история. Внимавайте дръжката да не изглежда прекалено дълга или несъразмерна. Тя винаги привлича погледа, разваля цялостната картина и изглежда зле на снимките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Цветница 2024
Пожелания за Цветница 2024

Наближава Цветница! Тази година празникът се пада на 28 април, неделя, седмица преди Великден. На този ден празнуват всички с прекрасните имена...