Сърдят ли се котките?

10171
Сърдят ли се котките?
Снимка: iStock

Всеки стопанин на котка веднъж поне в живота си е ставал жертва на агресия от нейна страна. Причината е, че котките по своята натура са невероятно емоционални. Те могат да бъдат щастливи, тъжни, ядосани и дори да проявяват нападателност към нарушителя на доброто им настроение.

Научете котешки език.

Всъщност, за да разберете гнева на котката, трябва да знаете нейните визуални действия. Те са в значителна степен свързани взаимно и един жест може да означава няколко състояния на животното наведнъж – които състояния трябва да се третират с максимална чувствителност.

Първият е облизването, „миенето“, което на практика е в основата на всички емоционални прояви на вашата домашна любимка. Ако сте се скарали на котката, тя, естествено, няма да бъде в радостно състояние. Започне ли да се ближе активно след кавга, значи е напълно объркана и не знае какво да стори. Това е най-доброто време да успокоите вашата домашна любимка и да я предпазите от огорчения. Обикновеното погалване може да спаси ситуацията и да не ядоса котката Ако котката започне нежно да се доближава до вас и се стреми да оближе ръката ви, това е знак, че се нуждае от вашата обич. Такива прояви често възникват поради обстоятелството, че тя чувства собствената си вина и се опитва да я изкупи.

Имате домашна котка? Задължително прочетете това

Сигналите с опашката.

Опашката е едно от най-очевидните средства за изразяване на емоции, което котката използва ежедневно. Ако отново сте имали някаква караница и видите, че тя започва да пъха опашка между задните си лапите, това е знак, че много се страхува от вас. Няма нужда да продължавате с кавгата. Най-добре е да се успокоите и бързо да погалите котката, за да я освободите от стреса.

Най-очевидният сигнал, че котката е ядосана, е настръхналата опашка. Този сигнал сочи, че е време да увиете ръцете си с нещо като кърпа, тъй като котката прави това само преди да нападне.

Забележите ли, че козината й настръхва, най-добре е да не я дразните, но и да не се опитвате да я успокоите с галене и нежни думи. Най-добре е да кажете „не“ с уверен и висок глас (като на куче) - а ако това не помогне, оставете я в стаята или й хвърлете любима играчка, на която да си излее гнева

Най-големите домашни котки

В случай, че опашката на котката активно потрепва нагоре-надолу, значи тя започва да нервничи. Такъв момент, като правило, предхожда откровения гняв, така че се опитайте да третирате този фактор възможно най-внимателно. Не трябва да продължавате да я безпокоите, защото в такива мигове тя определено трябва да остане сама. Ако само върхът на опашката потрепва, това е ясен знак, че се нуждае от спокойствие. Не бива да я галите защото нашето натрапничество ще бъде посрещнато с агресия.

Как да успокоим котката?

Естествено, всеки стопанин иска прекрати този гняв, който котката може да изрази не само към него, но и към други членове на семейството. Особено досадни за нея са малките деца, чието желание е просто да гушкат котка. Ако разберете, че е откровено ядосана, просто я оставете на мира. Най-добре да излезете от стаята и да освободите котката от собственото си присъствие.

Как да разберем, че котката се е успокоила?

Всичко е много просто. Най-важното е да я оставите да спи, защото сънят премахва всички душевни болки и привежда настроението й в ред. След това можете да й сервирате вкусна храна, защото щастлива котка е добре нахранената котка. След хранене трябва да минат около 15 минути, когато животното пак ще е готово за игри и общуване с вас.

Постоянното наблюдение на езика на котешкото тяло ще ви улесни да избегнете кавгите веднъж завинаги!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли как се размножават костенурките?

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти - дори не сте подозирали

Какво си мисли психологът след срещата с вас?

Свинска мас за женския организъм: ползи и вреди

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Как се пише: ранглиста или ранклиста?

7 упражнения, които ще направят всяка жена богиня в леглото

Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com